Det er all grunn til å gratulere aktørene bak Sørlandets første Senter for forskningsdrevet innovasjon — vi kan like godt lære oss forkortelsen SFI med det samme, for den skal vi nok møte hyppig fremover. Universitetet i Agder sitter i førersetet, men ikke minst Nodes egen klyngeorganisasjon, flere av de tyngre medlemsbedriftene og en rekke forskningsinstitusjoner i inn- og utland har også bidratt avgjørende til suksessen. Konkret innebærer den tilførsel av 100 millioner kroner fra Norges forskningsråd over de neste åtte årene, og like mye fra partnerne i SFI-nettverket. I sum er det så mye at det vil kunne gi et skikkelig løft til fagmiljøet som har vokst fram ved UiAs Fakultet for teknologi og realfag i Grimstad, og ikke minst til det eksemplariske samarbeidet mellom UiA og Node-bedriftene. Men vi kommer også til å se andre, regionale ringvirkninger, eksempelvis hos forskningsstiftelsen Teknova.

Det går en tydelig linje fra sivilingeniør Knut Brautaset kom hjem fra USA og fikk inn et lite kurs i hydraulikk i maskiningeniørutdanningen i Grimstad på 1970-tallet, og fram til dagens doktorgradsutdanning i mekatronikk. I dette fortsatt ganske ferske begrepet ligger innbakt fagdisipliner som mekanikk, elektronikk, hydraulikk og datastyring - med andre ord slikt som Node-bedriftene er avhengige av for å kunne videreutvikle de gigantiske robotene som utstyret på en moderne oljeplattform eller et offshoreskip i realiteten utgjør. Vi snakker om teknologi i verdensklasse, som ikke står tilbake for selv det ypperste innen luft- og romfart. Nå kan den videreutvikles, UiAs fagmiljø styrkes ytterligere og Agder-industriens posisjon sikres.

Skåret i gleden fredag var at UiA ikke fikk gjennomslag ibudsjettforhandlingene på Stortinget for oppstartbevilgningen på 20 millionerkroner til etableringen av Sørlandslab i Grimstad. Mange har jobbet hardt fordette, og skuffelsen over nederlaget er tilsvarende stor. Fremover må alle godekrefter trekke sammen for å få dette viktige prosjektet på plass ved nesteanledning.

Vi snakker om teknologi i verdensklasse, som ikke står tilbake for selv det ypperste innen luft- og romfart.