Særlig har de vist tro på at midlertidige ansettelser har en «springbretteffekt» slik at flere på sikt skal komme i fast arbeid.

Nå vet vi noe mer enn bare ideologisk basert synsing. Arbeidsforskningsinstituttet har utarbeidet rapporten «Når unntaket blir en del av regelen» der de systematisk tar for seg hvilken effekt økt adgang til midlertidige stillinger kan ha for sysselsettingen.

Positivt for velutdannede

Rapporten er ikke entydig, men likevel kommer noen klare trekk fram. Det synes som det kan være positivt for unge og velutdannede, men det er likevel noen mønstre som bør gi grunn til bekymring. Det første

er at springbretteffekten er sterkest det første året i arbeidslivet, men over tid vil en lett bli gående i veksling mellom midlertidig arbeid og arbeidsledighet. Det andre er at ordningen vil være negativ for folk over 40 og lavt utdannede.

Rapporten viser at de ordningene vi allerede har, fungerer mer inkluderende og sysselsettingsskapende enn i andre nordiske land. Sverige og Finland har i dag ordninger som ligner de regjeringen foreslår, og de kommer dårlig ut sammenlignet med Norge. Det er ideologi som ligger bak forslagene, ikke hensynet til folk flest.

Nomader i arbeidslivet

Regjeringens opplegg vil gi et system som gir fordeler til de unge og velutdannede, altså de som allerede i utgangspunktet stiller sterkest på arbeidsmarkedet, mens folk flest vil bli nomader i arbeidslivet! Det var derfor tusenvis av fagorganiserte demonstrerte så kraftig 28. januar!