Det har vært stor debatt etter at det ble kjent at 3B Fibreglass på Birkeland trekker ansatte i bonus hvis de er borte fra jobb. Alle heltidsansatte får 16.000 kroner i bonus. Deretter trekkes 2000 kroner for hver dag de har fravær.

«Jeg begynner å bli «fed up» av bedriftsledere som tror sykefraværet går ned hvis de ansatte straffes tilstrekkelig», sier Syvert Fossdal, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Agder og gir en tydelig beskjed om at Fellesforbundet går til rettssak mot bedriften hvis de ikke avvikler ordningen.

Saken er nå etablert som tvistesak, for de organiserte mener nærværsbonusen er ensidig innført av ledelsen ved at en eldre bonusavtale er endret. De argumenterer med at det derfor er tariffstridig. NHO og LO skulle vært koblet inn når ikke det ble enighet på bedriften, mener Fellesforbundet.

Det er dårlige tider for mange sektorer, og flere bransjer sliter. I en tid der stadig flere tegn tyder på økende press mot arbeidstakeres rettigheter, er det viktig å verne om grunnleggende ordninger som arbeidstakere har kjempet til seg. Men omstilling og nytenkning er også helt nødvendig. Utfordringer vi ikke har klart å løse på tradisjonelle måter, krever at vi prøver noe nytt.

I Norge sliter altfor mange arbeidsgivere med stort sykefravær. Og når Fellesforbundet i tillegg til å avvise kutt i sykelønnsordningen også sier nei til bonus for tilstedeværelse og i tillegg mener det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at jobben er så trivelig at folk kommer på arbeid, da skurrer det. Alle partene i arbeidslivet, også fagbevegelsen, har et ansvar for å komme med forslag til løsninger som kan få ned sykefraværet. Og den enkelte arbeidstaker har selv et personlig ansvar for både å bidra til trivsel på jobb og et lavest mulig fravær.

Vi har en velferdsmodell som vil bli stadig mer presset, på mange felt. Da er det viktig at vi har konstruktive dialoger og er åpne i forholdt til nye måter å løse problemer på. Så vil noen løsninger bli forkastet. Og andre vise seg å være fruktbare.