Node-bedriftene sysselsetter direkte mer enn 10.000 mennesker, indirekte enda mange flere. Det er mye i vår lille landsdel. Men som vår reportasje på julaften viste, er det ikke sånn at proppen trekkes ut og arbeidsplassene forsvinner over natten. De 65 Node-bedriftene utgjør en næringsklynge som utvikler og leverer offshore boreutstyr, bølgehivkompenserende løfteutstyr, samt laste-, losse og forankringsløsninger til et fullstendig globalisert marked. Mekanismene der er ikke de samme som i Stavanger-regionen, hvor aktivitetsnivået i den Statoil-dominerte Nordsjøen gir seg umiddelbare utslag i sysselsettingen. Når Nav Vest-Agder opplyser at 200 oljejobber er i fare i landets sørligste fylke, viser det seg typisk nok at alle befinner seg hos bedrifter som er sterkt orientert mot Nordsjøen, og at ikke alle av dem er Node-bedrifter. For vi må ikke glemme at det finnes olje— og gassrelatert virksomhet på Sørlandet som ikke inngår i Node-klyngen.

Tor Hennig Ramfjord, administrerende direktør for den ledende Node-bedriften National Oilwell Varco, uttrykte det slik i vår avis julaften: «Det ser bra ut for 2015. Likevel er situasjonen på mange måter dramatisk». Det følger vi ham på. For dersom oljeprisen fortsetter å holde seg på 60 dollar fatet eller mindre, vil oljeselskapenes investeringskalkyler ende opp med at det ikke lønner seg å bruke penger på å utvikle nye felt, og at det følgelig ikke er aktuelt å bestille nytt boreutstyr.

Dermed kan vi gå krevende tider i møte, etter at Node-bedriftene litt enkelt uttrykt har vært gjennom ti gode år. Vi ser ikke bort fra at nedbemanningene kan begynne å komme for alvor i løpet av første halvår 2015. Så får vi samtidig se det positive i situasjonen. Lavere oljepris vil tvinge fram mer kostnadseffektivt utstyr i en tradisjonelt konservativ sektor. Det vil sette krav til verdens beste teknologer på fagfeltet, og de finnes på Agder. Det gir grunn til optimisme på lenger sikt.

Vi ser ikke bort fra at nedbemanningene kan begynne å komme for alvor i løpet av første halvår 2015.