31. mars åpnet Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten, NAV, kemneren og Interkommunal arbeidsgiverkontroll i Agder Norges fjerde samlokaliserte senter mot arbeidslivskriminalitet i Kristiansand.

Norsk arbeidsliv er i all hovedsak ryddig og seriøst. Slik skal det også være. Derfor er kampen mot de som med åpne øyne bryter arbeidslivets spilleregler så viktig.

Det er vanskelig å tallfeste omfanget av arbeidslivskriminalitet. Tilbakemeldinger fra offentlige kontrollinstanser, bransjeorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner tyder imidlertid på at utviklingen det siste tiåret har gått feil vei.

Kriminaliteten er blitt grovere

Svart arbeid, trygdesvindel og andre lovbrudd er ikke ukjent. Det nye er at kriminaliteten er blitt grovere, mer sammensatt og mer profesjonelt utført enn før.

I fjor la statsminister Erna Solberg frem strategien mot arbeidslivskriminalitet. Den er regjeringens plan, men ble utformet i tett samspill med partene i arbeidslivet, ikke minst LO og NHO.

Les også:

Vår fremste styrke er nettopp at organisasjonene i arbeidslivet står sammen med myndighetene i kampen. For fagforeningene handler det om å sikre anstendige og ryddige forhold for arbeidstakerne. For bedriftene handler det om å hindre at de seriøse taper i konkurransen mot lovbryterne. Og for myndighetene handler det både om et ryddig arbeidsliv og å sikre at velferdsstaten ikke blir undergravd av svart økonomi og annen kriminalitet.

Regjeringens strategi har 22 punkter, fra begrensninger i antall kontraktsledd ved offentlige oppdrag (for å forhindre kompliserte selskapsstrukturer) og krav om tilknytning til en lærlingordning for bedrifter som vil ha offentlige oppdrag, til krav om et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom offentlige etater.

Vi må nemlig sikre et mer effektivt og bedre koordinert offentlig kontrollarbeid. Vi styrker de enkelte kontrolletatene, men vel så viktig er det å sikre at de samlede ressursene politiet, NAV, skattemyndighetene og Arbeidstilsynet rår over brukes på en mer effektiv måte.

Senter mot arbeidslivskriminalitet

Nasjonalt og lokalt er samarbeidet blitt mer formalisert, og det samlokaliserte senteret mot arbeidslivskriminalitet i Kristiansand vil være en spydspiss i samarbeidet mellom sentrale offentlige etater. I fjor ble det åpnet slike sentre i Bergen, Stavanger og Oslo, og erfaringene er gode: Samarbeidet blir tettere og de samlede ressursene utnyttes bedre enn før.

I Stortinget gikk derfor KrF, Venstre, Frp og Høyre sammen om å bevilge penger til to nye sentre i 2016. Det første av disse to samlokaliserte sentrene åpnes nå altså i Kristiansand, mens det femte åpner i Trondheim om få uker.

I de samlokaliserte sentrene jobber representanter fra de offentlige etatene sammen for å avdekke og forfølge kriminell virksomhet i arbeidslivet. Det gir bedre informasjonsutveksling og koordinert oppfølging av aktuelle saker. Der hver enkelt etat bare kunne avdekke bruddstykker av den kriminaliteten som foregikk, klarer vi nå å se saker og — ikke minst - aktører i sammenheng.

Samtidig må vi sikre at det blir lettere, ikke vanskeligere, for de som er lovlydige. Vi vinner ikke kampen mot de kriminelle ved å lage flere regler og rapporteringskrav overfor de seriøse bedriftene - snarere tvert imot. Det er de virkelige kjeltringene vi skal ta, de som uansett ikke bryr seg om lover og plikter.