Nedgangen er en direkte følge av at det er etablert et tett samarbeid mellom arbeidsgivere, leger og trygdeetat nettopp med tanke på å beholde folk i jobb. Resultatene Songdalen kan oppvise, gir klar beskjed om at det er fullt mulig å redusere sykefraværet, hvis involverte instanser er innstilt på samarbeid og å tenke nytt.

Også på landsbasis er sykefraværet på retur. Den positive utviklingen må tilskrives at stadig flere bedrifter gjennom samarbeid med offentlige etater er blitt mer bevisst på hvordan de skal legge forholdene til rette for at arbeidstakere skal kunne fungere i jobb. Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som ble inngått i 2001, er bakgrunnen for mange av tiltakene som er iverksatt.

Et av hovedgrepene i IA-avtalen er økt fokus på den sykemeldte. Den ansatte trekkes aktivt med, og får sjansen til å påvirke sin egen situasjon, blant annet i vurderingen av nye arbeidsoppgaver. Det er også blitt større forståelse for at jobb ikke kan isoleres fra arbeidstakers liv utenfor bedriften. Nå handler det mer og mer om å bry seg om hele mennesket.

I en arbeidslivsundersøkelse Næringslivets Hovedorganisasjon utførte i fjor, svarer ni av ti at de trives på jobben. Samtidig viser undersøkelsen at mange opplever at arbeidsmengden er blitt for stor, og at kravet til effektivisering er blitt skjerpet. Stadige omstillinger og nedskjæringer kan tyde på at vi er i ferd med å få et arbeidsliv som er forbeholdt dem som klarer å leve under det økende presset.

Det viser seg imidlertid at bedret kommunikasjon mellom ledelse og ansatte bidrar til at flere mestrer jobben. Derfor er dette noe flere bedrifter bør bestrebe seg på å realisere. Erfaringene fra Songdalen viser at det er mye å hente gjennom tilretteleggelse på arbeidsplassen. Gjennom målrettet individuell oppfølging, ser vi at ansatte kan klare å fungere i jobben i stedet for å bli sykemeldt. En annen effekt er at ansatte føler seg mer verdsatt når omgivelsene bryr seg.

Både for den enkelte og for samfunnet, er det et stort pluss at sykefraværet er på vei nedover. Særlig viktig er reduksjonen av langtidsfraværet, for vi vet at halvparten av alle som er sykemeldt i seks måneder eller mer aldri kommer tilbake i arbeid. Folk blir ikke nødvendigvis friske av å gå sykemeldt. Derfor er det å håpe at det vellykkede prosjektet i Songdalen kan ha smitteeffekt — slik at mennesker ikke sykemeldes fra et arbeid de i utgangspunktet kan klare hvis forholdene legges til rette.