Kvinesdal blir bombardert med konsesjonssøknader: Fem vindparkanlegg, seks linjenettprosjekt, ett pumpekraftverk, søknad om overføring av vann fra Kvinesdal til Siravassdraget, samt 17 småkraftverk.

Omland har bedt om tid til å se søknadene i sammenheng, og ønsker en uavhengig utredning av kraftplanene betalt av søkerne. Ikke minst vil han at Kvinesdal skal sikres varige inntekter fra eventuelle nye prosjekter. Noen av småkraftverkene har fått konsesjon, men får ikke knytte seg til nettet. For Omland er det viktig at kommunenes innbyggere gis nettilgang for å sikre sysselsetting og bosetting i distriktene.

Han har dessuten vært sterkt kritisk til at Statnett har søkt om tillatelse til omfattende nye naturinngrep i Kvinesdal samtidig som at foretaket har gått til rettssak mot kommunen for å få slippe å betale 5,5 millioner kroner årlig i eiendomsskatt. Sent i november trakk Statnett søksmålet. Det må sees i sammenheng med at Kvinesdal står midt oppe i den største kraftutbyggingen i landet, med ny NorNed-kabel til Nederland og Nordlink-kabel til Tyskland.

Til denne kraftoverføringen er det ikke nok å tappe vann fra Sirdalsvatnet. Sira-Kvina kraftselskap søker om å få bygge et pumpekraftverk. Det skal pumpe vannet opp igjen i vassdraget om natten når strømprisen er lav, for å selge den på dagtid når strømprisen i Europa er høy. Etter planen skal vannstanden stige og falle sju meter i døgnet.

Omland er kritisk til at ingen har tenkt på hva dette vil bety av erosjon og utvasking, og han frykter laksen skal forsvinne for godt. Kvinesdal Jeger— og Fiskerforening er redd parasitter skal spre seg over hele vassdraget om pumpestasjonen blir bygd.

Vi har forståelse for at Norge må bidra til produksjonen av fornybar energi til et krafthungrig Europa, men det må ikke skje som overkjøring av sårbare lokalsamfunn eller rasering av norsk natur.