Dette er bakgrunnen for at jeg har tatt til orde for å videreutvikle blant annet lederutviklingsprogrammene i landsdelen slik at de kan bli enda bedre verktøy for kvinner som har ambisjoner om å ta større ansvar for økt verdiskapning og regional utvikling i vår landsdel.

Fædrelandsvennen anklager meg på lederplass 22. mars for å overse at det fortsatt er mange og viktige likestillingsutfordringer – også i Norge. Dette er med respekt å melde feil. Jeg har aldri sådd tvil om at vi fortsatt trenger en offensiv og ambisiøs likestillingspolitikk. Men det betyr ikke at jeg er tilhenger av å beholde virkemidler som ikke har vist seg å gi de resultatene vi ønsker oss. Mitt poeng er at vi må styrke likestillingsarbeidet. Da kan vi ikke bare fortsette å gjøre det samme som vi alltid har gjort.

Jeg har blant annet ønsket en diskusjon om vi nå bør videreutvikle de rene kvinnenettverkene som har vært lansert i ulike former også i vår landsdel. NHO Agder har selv vært initiativtaker til et slikt nettverk gjennom våre Female Future-programmer. Erfaringene med dette er gjennomgående gode. På Sørlandet har vi i perioden 2003-2010 gjennomført tre komplette Female Future-programmer som har bidratt til å gi 120 ulike kvinner styrekompetanse og lederutdanning på høyt nivå. Vi har også kunnet måle effekten gjennom at 75 prosent av dem som deltok i programmet i ettertid har fått styreverv i næringslivet eller sikret seg karriereutvikling gjennom avansement i arbeidslivet.

Mitt poeng er at vi må videre. Derfor ønsker jeg meg nye lederutviklingsprogrammer der kvinner er en sentral målgruppe. Fremfor bare å gjenta gamle suksesser, tror jeg tiden er inne for å skape arenaer der menn og kvinner sammen bidrar til kompetanseutveksling og bredere nettverk. Jeg er overbevist om at dersom vi introduserer nye lederutviklingsprogrammer og nye nettverksarenaer som gir både menn og kvinner anledning til å vokse og utvikle seg sammen, så vil slagkraften bli enda større. Derfor har jeg tatt til orde for at vi gradvis må arbeide oss bort fra kjønnsdelte nettverksprogram og heller etablere arenaer der man sikrer seg at både menn og kvinner er representert.

Kvinner er fortsatt underrepresentert i ledende stillinger, både i næringslivet og i offentlig sektor. Skal vi sikre fremtidens behov for vekst og verdiskapning, trenger vi flere kvinnelige grundere, flere kvinnelige innovatører og flere kvinnelige ledere. Vi har rett og slett ikke råd til å sløse med den ressursen halvparten av landets befolkning representerer.

Men det er en grov undervurdering av kvinner å tro at kvinner bare kan og vil gjøre seg gjeldende på arenaer hvor de bare møter andre kvinner. Utfordringen er imidlertid å sikre at også kvinner er representert skikkelig der slaget står i det virkelige liv – og det er naturligvis på arenaer hvor også menn befinner seg.

Likestilling handler om å gi alle like muligheter, uavhengig av kjønn. Vi har oppnådd mye i Norge siden likestillingskampen ble en del av den politiske agendaen her i landet. I dag kan vi glede oss over at omtrent like mange kvinner og menn som menn har høyere utdanning, men det er fortsatt en klar tendens at kvinner utdanner seg oftere innen omsorg og undervisning, mens menn velger fag knyttet til teknikk og naturvitenskap. Kvinners yrkesaktivitet har økt sterkt, og representerer en større del av nasjonalformuen enn oljeressursene. Men det er langt flere kvinner enn menn som jobber deltid. Vi får stadig flere kvinnelige ledere, men færre enn en av fem toppledere er kvinner. Kvinnelige ledere finner vi i først og fremst på mellomnivå, i størst grad innen undervisnings— og omsorgssektoren.

Skal vi komme videre må vi skape arenaer der menn og kvinner samhandler. Kvinnelige ledere er fortsatt en minoritet, tross snart 40 års sammenhengende likestillingsarbeid.

I det virkelige liv skal også kvinner og menn samarbeide og samhandle.

I det virkelige liv trenger vi både kvinner og menn som bidrar på alle arenaer.

Da må vi også skape arenaer innenfor lederutvikling og faglige nettverk som sikrer at både kvinner og menn er representert. Jeg er overbevist om at dette også vil være et enda bedre verktøy for et mer likestilt, og dermed et mer verdiskapende, Agder i årene som kommer.