Naturvernforbundets arbeid er frivillig og ulønnet. Vi fordeler oppgaver der kompetansen og interessen er i organisasjonen. Det var lokallaget i Søgne som engasjerte seg under reguleringsarbeidet for Kileneset. Under prosessen var Fylkesmannen tydelig på at en ny kanal senere måtte godkjennes etter annet lovverk, forurensingsloven, og at det ikke var noen automatikk i godkjennelse da selv om prosjektet var tatt med i reguleringsplanen.

Stor fagkompetanse

Det er her fylkeslaget har engasjert seg fordi vi har tilgang til stor fagkompetanse på marine økosystemer og forurensing. Da utbygger søkte om tillatelse til mudring for kanalen, mente vi at prosjektet var svært mangelfullt belyst og påklaget fylkesmannens tillatelse. Miljødirektoratet var av samme mening som oss. Det er nå foretatt nye undersøkelser om det marine miljøet og beregnet konsekvenser som en ny kanal vil få, helt i tråd med de krav til kunnskap om naturmiljøet som naturmangfoldloven stiller, og Miljødirektoratet fant nødvendig.

Naturvernforbundet har laget en undervannsvideo fra den eksisterende kanalen som viser et svært rikt, eksotisk og mangfoldig livsmiljø. Dette livsmangfoldet i begge kilene og kanalen har utviklet seg over mange, mange år og tilpasset seg de gjeldende fysiske forholdene med vanntilstrømming gjennom den gamle ferdselsåren. En ny kanal nær denne og øket båttrafikk vil endre disse forholdene, og dermed også endringer i livsmangfoldet.

Naturmangfoldloven

Det vil alltid være usikkerhet knyttet til slike sannsynlighetsberegninger. Naturen er uforutsigbar. Derfor har naturmangfoldloven også bestemmelser som skal ivareta slik usikkerhet, jfr §9 — føre-var- prinsippet og § 10 om samlet belastning på et økosystem.

Naturvernforbundet vil selvfølgelig gå nøye gjennom de undersøkelsene som nå er foretatt, om en ny søknad blir fremmet. Vi vurderer imidlertid også den samfunnsnytten et tiltak vil ha i forhold til naturinngrepet og naturbelastningen når vi velger å engasjere oss i et tiltak. Det fremkom ingen samfunnsnytte for utsprengning av kanalen på Langenes, 200 m lang, 3 m dyp og 8 m under reguleringprosessen. Det er et forhold som må tillegges stor vekt.