Sørlandet har all grunn til å være stolt av sin prosessindustri. Med få unntak har den overlevd konjunkturmessige stormkast gjennom tiår etter tiår, den har utviklet produkt— og produksjonskvaliteter i verdensklasse, og den er «grønn» i den forstand at utslippene er lave og energiforbruket beskjedent. At det er blitt slik, skyldes langt på vei kontinuerlig forskning og utvikling, kombinert med kort avstand mellom høykompetente fagarbeidere på den ene side, ingeniører og ledere på den andre - alt sammen viktige kvaliteter i «den norske modellen».

Dette er klima- og miljøminister Tine Sundtoft vel kjent med, både som samfunnsengasjert borger gjennom mange år, og nå gjennom sin politiske topposisjon. Hun vet følgelig godt hva hun snakker om, når hun sier at Alcoa Listas arbeid for å oppnå gjennombrudd med sin karbotermiske produksjonsmetode for aluminium, åpner uante muligheter. Får Alcoa og gode hjelpere det til, snakker vi om en industriell revolusjon hva energiforbruk, utslipp og kapitalbehov angår.

Alcoa Lista er et lite aluminiumsverk. At det allikevel utpekes av et gigantkonsern til å være spydspiss for noe som kan komme til å få like stor betydning for industrien som utviklingen av Søderberg-elektroden for over 100 år siden, sier litt om kompetansenivået både på Lista og Sørlandet ellers. For det samme forskningsmiljøet hos Elkem på Fiskaa i Kristiansand som var avgjørende for etableringen av Elkem Solar, har også vært helt sentralt i utviklingen av den karbotermiske produksjonsmetoden. Og for å trekke linjene ytterligere bakover: Det var på Fiskaa at Søderberg-elektroden i sin tid ble frembrakt.

Så lykke til; måtte løsningene finnes. I mellomtiden heier vi også på Eyde-Nettverkets initiativ for å erstatte smelteverksindustriens bruk av lite miljøvennlig kull med kortreist trevirke fra Sørlandets egne, stadig mer gjengrodde skoger. Det vil være miljømessig bra på flere måter, og det vil skape bærekraftige arbeidsplasser. Vi håper Sundtoft kan bidra til at prosjektet bringes fremover.

Får Alcoa og gode hjelpere det til, snakker vi om en industriell revolusjon hva energiforbruk, utslipp og kapitalbehov angår.