Nyttårsaften skrev professor Janne Haaland Matlary, som opprinnelig kommer fra Mandal, en kronikk i Dagens Næringsliv om at nordmenn lever i en boble hvor det er lov å være middelmådige, naive og inkompetente. Matlary mener det er «et faretegn ved nasjonens tilstand» at nordmenn tror på «auraer, lyskrefter og annet dill».

En som lot seg irritere av dette er helseminister Jonas Gahr Støre.

Kritiserer den katolske kirke

I et innlegg i samme avis tar ministeren et oppgjør med Matlary — og med den katolske kirke.

Jonas Gahr Støre Foto: Lars Hoen

Støre minner om at Matlary er katolsk, og han spør seg om ikke den katolske kirkens syn på prevensjon er overtroisk:«Om man legger realisme og fornuft til grunn, mener jeg at noen av hennes eget kirkesamfunns synspunkter gir langt større grunn til uro, ikke for Norges tilstand, men for verdens tilstand. Den årelange formaningen mot prevensjon for å bremse befolkningseksplosjon og spredning av HIV baserte seg neppe på realisme og fornuft. Matlary vil kanskje mene det handler om tro. For meg nærmer det seg overtro», skriver helseministeren, som også spør seg om Matlarys kronikk er et innlegg fra «høyrekanten etter at Matlary brukte overgangsvinduet i 2012 og gikk fra KrF til Høyre».

I en e-post til Aftenposten.no utdyper Støre sin kritikk.

— Jeg svarte på Matlarys påstand i DN om at nordmenn lever i «en boble der det er helt greit å være middelmådig, naiv og inkompetent». Jeg er uenig. Jeg mener hun er nedlatende og at anaylsen er feil. Norge har mangler. Men vi hadde ikke vært der vi er i dag om vi var slik Matlary skriver, skriver helseministeren.

Matlary på sin side reagerer kraftig på innlegget og mener Støre er uredelig.

I DN lørdag går hun til motangrep på Gahr Støre. Matlary skriver at helseministeren har «et oppsop av argumenter« som går på hennes person, og at hun slett ikke har skrevet en kronikk på vegne av Høyre.

- Ganske drøyt

«Men om leseren ikke overbevises om at min artikkel er et snedig partiinnlegg, kan man jo alltid trekke opp katolikk-kortet i dette landet, som fremdeles har en del rare fordommer», skriver Matlary, som mener Støre tar i bruk billige retoriske triks.

«Det er dårlig gjort, riktig billig av deg å forsøke å ansvarliggjøre meg for alt som kan være kritikkverdig i min kirke - som teller 1,3 milliarder medlemmer - det er et gammelt retorisk triks som du burde holde deg for god til. Er du kanskje ansvarlig for alt som er galt i den norske kirke, og akspeterer du at dine kronikker tolkes som et uttrykk for protestanten Støre?»

- Dette er skuffende fordi jeg hadde forventet at Støre hadde et visst etisk nivå. Dette er uklokt av to grunner. Fordi det viser en slags desperasjon fra Arbeiderpartiet i valgkampen, der han tolker meg rett inn i en partirolle, og fordi han som selv er kristen går til frontalangrep på den katolske kirke. Det er ganske drøyt i Norge i 2013, sier Matlary til Aftenposten.no.

Støre: - Må tåle politisk debatt

— Matlary brukte en hel kronikk i fjor på å dele med oss at hun gikk fra Krf til Høyre. Hun har vært politisk aktiv, hatt politiske verv og vært statssekretær og hun sier at hun er åpen for å bli statsråd for Høyre. Hvorfor tar hun da så på vei når jeg spør om hennes omtale av Norge og nordmenn som middelmådige og inkompetente er en politisk ytring? Om en professor skriver en akademisk artikkel fortjener den et faglig svar. Om hun skriver politisk må hun leve med politisk debatt, kontrer Støre.

Matlary peker på at hennes kronikk overhodet ikke handlet om hverken valgkamp eller religion.

- Jeg kjenner Støre som en brilliant person i utenrikspolitikken. Han er veldig intelligent. Jeg hadde aldri trodd at han ville skrive noe så dumt, så det er jeg skuffet over, sier Matlary.

— Dette er en fornærmelse mot verdens største kirkesamfunn, og det kirkesamfunnet som vokser mest i Norge.

Støre forstår ikke hva Matlary mener om å «trekke katolikk-kortet».

— Jeg har respekt for alle mennesker med en tro, også 1,3 milliarder katolikker. Men jeg må kunne mene noe om Vatikanets politiske meninger, slik de fronter dem i internasjonale forhandlinger. Det handler ikke om noe frontalangrep. Norge er enig i noen av deres posisjoner, uenige i andre, skriver Støre.

Skuffet over bruken av billige poeng

I kronikken i DN skriver også Matlary at hun er stolt av å være katolikk, men at hun på ingen måte representerer den katolske kirken.

«Til slutt: Tro og overtro. Det er en fundamental forskjell på tro på tusser, troll, spøkelser - overtro - og religiøs tro i krisentdom, jødedom, islam, hinduisme, buddhisme og så videre. Dette vet du utmerket godt, hvilket gjør det enda mer skuffende at du bruker et så billig poeng» skriver Matlary og før hun avslutter.

«Valgkampen har tydeligvis startet hos deg, men det unnskylder ikke at du skriver en så dårlig debattartikkel».