Vest-Agder er inne i en krevende tid. Det er nå 3426 arbeidsledige i fylket — 3,6 prosent av arbeidsstyrken - den nest høyeste ledigheten av alle fylkene i landet. På tross av dette ser vi positive trekk på arbeidsmarkedet som gir grunn til forsiktig optimisme.

• 1. Arbeidsmarkedet fungerer.

ELISABETH BLØRSTAD

Det er ingen tvil om at olje— og gassvirksomheten er viktig for næringslivet i Vest-Agder. Beregninger fra 2013 viste at hver tredje krone i Agder kom fra olje- og gass. Siden har mye skjedd: Mange har mistet jobben og bedriftene har mistet viktig kompetanse. Nedbemanningene får ringvirkninger i andre næringer og skatteinngangen til kommunene blir lavere.

Samtidig er det mange positive trender å se i næringslivet. Mange små og mellomstore bedrifter klarer seg greit.

Samtidig er det mange positive trender å se i næringslivet. Mange små og mellomstore bedrifter klarer seg greit. Noen bransjer opplever stor etterspørsel, for eksempel i håndverksbransjen og i nybilsalget. Dersom de store veianleggene på E 39 og E 18 kommer i gang, blir det også bedre tider i anleggsbransjen. NAV har spurt 630 bedrifter i fylket om hva de tror om 2016, og optimismen er større enn i fjor. 19 prosent forventer oppgang i bemanningen i år. Samlet sett har de behov for 650 nye ansatte i 2016, en dobling fra 2015. Det er godt nytt for arbeidssøkerne.

Les også :

• 2. Folk skaffer seg ny jobb.

Ved utgangen av mai hadde NAV fått varsel om til sammen 4711 oppsigelser og 726 permitteringer i olje og gass siden starten av 2015. Men ledigheten har ikke steget like mye som vi forventet. Faktisk har den sunket siden februar.

Arbeidsmarkedet har så langt absorbert en stor del av de som har mistet jobben. Mange melder seg ikke som arbeidssøkere hos NAV. De tar jobb andre steder i landet, pendler eller flytter på seg. Sannsynligvis må enda flere gjøre det fremover, i hvert fall for en periode. Hele landet er ett arbeidsmarked, og i andre fylker er det betydelig etterspørsel etter arbeidskraft. Noen velger også å utdanne seg. Men det store flertallet tilpasser seg andre typer bransjer og skaffer seg ny jobb.

• 3. Bedriftene varsler worst-case.

Bedrifter varsler NAV når de skal nedbemanne med mer enn ti arbeidstakere. De fleste tar høyde for worst-case scenario, og i noen tilfeller endrer betingelsene seg før folk må gå. De oppsagte er aktive jobbsøkere fra dag én, og mange arbeidsgivere er fleksible på å slippe folk tidligere. En undersøkelse fra Arbeids— og velferdsetaten viser at bare én av seks varslede nedbemanninger faktisk ender med ledighet. Ting endrer seg raskt i et dynamisk arbeidsmarked.

En undersøkelse fra Arbeids- og velferdsetaten viser at bare én av seks varslede nedbemanninger faktisk ender med ledighet.

• 4. Høyt kvalifiserte.

En stor del av de som går ut av oljebransjen er høyt kvalifiserte arbeidstakere. Det gjør dem fleksible til å tilpasse seg nye bransjer. Den siste tiden har NAV-kontorene i fylket hatt jobbmesser i Kristiansand, Vennesla, Lister- og Lindesnesregionen, med svært god oppslutning. Flinke folk blir koblet med arbeidsgivere som trenger deres kompetanse. NAV ser at utdanningsnivået på søkerne er høyere enn tidligere. Det er god gjennomstrømning i denne yrkesgruppen og de fleste forblir ikke ledige i lang tid.

• 5. Ledige stillinger.

Tilgangen på nye stillinger er fortsatt god. Andre fylker har merket en nedgang, men ikke i Vest-Agder. I mai ble det lyst ut 782 stillinger, en økning på nærmere 30 prosent fra samme måned i fjor. Ser vi litt større på det, vil det også få innvirkning at store etterkrigskull er i ferd med å bli faset ut av arbeidslivet. Det gir rom for yngre krefter med ny kompetanse. Dessuten vil det melde seg et stort behov for flere helsefagarbeidere for å ta hånd om en voksende gruppe eldre.

• 6. Svak kronekurs.

Synkende oljepris har ført til en svak krone. Det er positivt for bedrifter innen eksportrettet industri. De får mer for varene sine på verdensmarkedet. En lav rente sørger for at kjøpekraften i husholdningene er sterk, noe som bidrar til å holde forbruket oppe og hjulene i gang. Det er viktig å huske på at 96 prosent av arbeidsstokken har jobb. Selv om Sør-Vestlandet opplever en krevende tid, påvirker det foreløpig ikke forbruket vårt. Denne mekanismen hindrer den økonomiske situasjonen i Norge fra å bli verre.

En lav rente sørger for at kjøpekraften i husholdningene er sterk, noe som bidrar til å holde forbruket oppe og hjulene i gang.

• 7. Nye tanker tenkes.

Vest-Agder må regne med å stå i omstilling i en periode. På kort sikt vil ikke fylket klare å erstatte de teknologistillingene som forsvinner fra oljerelatert produksjonsindustri. Men det er muligheter i omstilling. Vi ser at en del griper den muligheten med begge hender. Mange er i gründervirksomhet for å utnytte kompetansen sin. I januar skrev Fædrelandsvennen om tre tidligere NOV-ansatte som utvikler en robot som skal hjelpe langtidssyke barn. Det er et eksempel på omstilling i praksis, og vi trenger mer av det. I februar arrangerte NAV Kristiansand en mulighetsmesse der både Innovasjon Norge, banker, utdanningsinstitusjoner og bemanningsbyråer deltok, og over 1000 personer dukket opp for å utforske mulighetene.

• 8. NAV hjelper til.

NAV skal bidra til et velfungerende arbeidsmarked. Det gjør vi ved å bidra til at flest mulig er i jobb, og færrest mulig er på trygd. NAV hjelper de som mister jobben. Vi veileder, følger opp, samarbeider med arbeidsgiverne, arrangerer messer og kurs og hjelper til så godt vi har kapasitet til og som lovverket tillater. Til de som nå er arbeidsledige har jeg ett råd: vær aktiv, hold motet oppe, det er jobb å få for den som er villig til å tenke nytt.