Sykefravær betyr fremfor alt tristesse for den enkelte som rammes. I tillegg er det problemskapende og dyrt for arbeidsgiver og altså kostbart for fellesskapet. På toppen av det hele skriker samfunnet etter ledige hender for tiden. Bransje etter bransje melder om mangel på folk. Under en slik høykonjunktur passer det ekstra dårlig at fraværet viser stigning.

Vår reportasje fra National Oilwell Varco viser at det nytter å ta fatt i sykefraværet ute på den enkelte arbeidsplass. At boreteknologibedriften seiler i en medvind som savner sidestykke i sørlandsk næringslivshistorie, har nok sitt å si. Gode tider bringer gjerne godt humør, som igjen påvirker helsesituasjonen positivt. Men i tillegg har utvilsomt ledelsens fokus på sykefraværet og dets årsaker trukket i samme retning. Det legges aktivt til rette for fysisk trening av ymse slag, og ikke minst følges den enkelte sykmeldte aktivt opp av sin leder. «Vi visste ikke hvor stor betydning det har for den enkelte å ha regelmessig kontakt med sin overordnede i sykefraværsperioden,» uttalte personalleder Janne Krohn i lørdagsavisen. I tidligere reportasjer har vi hørt liknende utsagn fra blant andre Kristiansands Jernstøperi, hvor det også er jobbet aktivt med sykefraværet.

Vi har av og til inntrykk av at det oppfattes som upassende å spørre en sykmeldt kollega eller medarbeider om hva vedkommende feiler, og hva problemet bunner i. Men slik skal det ikke være. Å bry seg om andre er positivt, å definere et problem er første skritt på veien mot dets løsning. Og som erfaringene fra blant annet National Oilwell Varco viser, oppfattes det som verdifullt av den sykmeldte selv at sjefen tar kontakt.

Et grunnleggende og berettiget spørsmål dreier seg om effektivitets— og prestasjonspresset i dagens arbeidsliv. Om det er slik at de som ikke yter hundre prosent, presses ut - først i form av sykmeldingsperioder, senere som uføretrygdede eller førtidspensjonerte.

Vi frykter at en del av årsakene til Norges spesielt høye sykefravær ligger her. Men slett ikke hele, og mye kan gjøres ute på den enkelte arbeidsplass.