103-åringen skrev i et notat til Oslo Ap at han opplevde situasjonen ved sykehjemmene som svært uverdig. Særlig bekymret var han for at institusjonene har for få ansatte.

Den knusende dommen over eldreomsorgen har fått statsminister Jens Stoltenberg til å reagere. I et intervju med VG lover han flere og bedre sykehjem og en kvalitetsreform. Neste år kommer ifølge statsministeren et forslag om å lovfeste en minstestandard i eldreomsorgen.

Underbemanningen i eldreomsorgen i mange kommuner er prekær. Ansatte løper beina av seg og vet ikke det beste de skal gjøre. Mange knuges av konstant dårlig samvittighet, og stressfaktoren er høy. Det har dramatiske konsekvenser også for rekrutteringen. Ifølge Dagbladet vil bare vel fire prosent av nyutdannede sykepleiere jobbe med eldre. Erfaringene fra praksisperioder de har hatt ved sykehjem under utdanningen skremmer dem fra å søke jobb i denne delen av helsetjenesten.

Stell av gamle og syke forutsetter tilstedeværelse, kompetanse og ressurser. De skal ha skikkelig pleie, ernæring, aktivitet og livskvalitet. Det er vanskelig å oppnå når det nesten alltid er for få ansatte på jobb. Bemanningskrisen går også ut over det faglige miljøet, og en medvirkende årsak til at nyutdannede sykepleiere skyr eldreomsorgen, er at det er mangel på erfarne pleiere og leger de kan støtte seg til og få veiledning av.

At statsministeren bebuder en lovfestet minstestandard i eldreomsorgen er ikke overraskende. Det er jo snart valg. Samtidig vet vi at én ting er å ha målsettingen formulert i dokumenter – noe helt annet er hvordan praksis er.

Kristiansand er blant kommunene som har egne kvalitetskrav til omsorgstjenesten. Forskriften garanterer individuell pleie og oppfølging. Ifølge kravene skal gamle få dekket sine grunnleggende behov og oppleve respekt, egenverdi, tilgjengelighet, trygghet og forutsigbarhet.

Dette er like umulig å innfri som en lovfestet minstestandard om ikke det gjøres noe drastisk med bemanningen. Ansvaret kan ikke politikerne løpe fra.