Men det betyr ikke at Hoves ledelse kan blåse i regler som gjelder i samfunnet utenfor festivalområdet. Ledelsen må blant annet forholde seg til reglene for skjenking av alkohol.

I gårsdagens avis fortalte unge under 18 år at de med største enkelhet får tak i det gule skjenkebåndet. Dette gir dem rett til å kjøpe alkohol på alle festivalens utsalgssteder. Kontrollen med 18-årsgrensen synes nesten fraværende. Resultatet er at mange som ellers ikke får kjøpe alkohol, drikker seg overstadig beruset på Hove. Ut ifra skildringene fra festivalcampen er det tydelig at fyll blant mindreårige handler om noe langt mer enn bare enkelttilfeller.

Det kan ikke festivalledelsen leve med.

Ifølge enkelte observatører synes festivaldeltakerne på Hove å bli yngre år for år. Det byr på en ekstra utfordring for de ansvarlige. Foreldre som sender sine barn på rockefestival vet at de unge ikke sendes til en rusfri sone. Men de bør kunne føle seg trygge på at de mindreårige i alle fall ikke får kjøpt alkohol av arrangøren. Uten den tryggheten vil de neppe la de unge får reise på neste års festival.

Arendalsordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) reagerte i gårsdagens avis på forholdene ved å true med konsekvenser for festivalens skjenkebevilling. Hun utelukket heller ikke et kommunalt krav om høyere aldersgrense for adgang til festivalcampen, fra dagens 16 år til 18 år. Begge deler vil kunne få alvorlige økonomiske konsekvenser for en festival som allerede i utgangspunktet har slitt hardt med å få endene til å møtes.

Det er opp til ledelsen på Hove å forhindre en sterk kommunal reaksjon og å rette opp inntrykket av en festival uten kontroll med alkoholserveringen. For både festivaldeltakernes del og hele landsdelen får vi håpe arrangørene er i stand til å handle raskt og effektivt.