Kilden Teater— og konserthus, med sine fire institusjoner Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester (KSO), Opera Sør og Kulturdrift, undertegnet 18. april en intensjonsavtale med Fakultet for kunstfag ved UiA om fremtidig samarbeid. Intensjonen er å fremme og "styrke det kunstneriske og kulturelle liv på Agder og sine egne institusjoner".

Fakultet for kunstfag har gjennom mange år samarbeidet med byens kunstneriske institusjoner, men med denne avtalen blir samarbeidet utvidet, formalisert og forpliktende. Det er nå opp til partene å sikre at avtalen gir uttelling i begge leire.

Bentein Baardson, direktør Kilden

Det er få generasjoner forunt å oppleve et så formidabelt kulturløft som vårt nye teater— og konserthus innebærer. Samtidig viser historien at fra tid til annen må kreftene forenes om en felles og krevende sak, et løft som vil være til fellesskapets beste i generasjoner. Det var en langt mindre by som reiste Domkirken I Kristiansand for mer enn 125 år siden, en av landets største kirker. Den ble planlagt av mennesker med visjoner, mennesker som turde tenke stort. Kilden er vår tids domkirkebygg i visjonær tenkning og planlegging, i satsing og storslagenhet.

Alf Kjetil Igland, Dekan, fakultet for kunstfag, UiA

Bygget på Silokaia vil få stor betydning for landsdelens kulturliv i årtiene fremover, noe som for alvor er gått opp for publikum etter åpningen, om ikke før. I denne utviklingen ønsker Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder (UiA) å medvirke både mer synlig og mer hørbart enn til nå. Fakultetet har fem studieretninger; kunst og håndverk, drama og teater, musikkpedagogikk, klassisk musikk og rytmisk musikk. For alle fakultetets 450 studenter skal det i utgangspunktet være mulig å ha en oppgave på Kilden i løpet av studietiden.La oss ta noen eksempler på hva slike engasjementer kan bestå av. I disse dager er tre studenter medvirkende i forestillingen Karius og Baktus. Åtte studenter prøvesang for en plass i Tryllefløyten, som settes opp til høsten. Det var ikke plass til alle, men alle var kvalifiserte, ifølge operasjef Frøydis Emilie Lind. Noen lørdager i vår har studenter holdt små konserter under Lørdagskilden i Kildens foajé, der et stort publikum har fått en times musisering som et hyggelig innslag på byturen. I denne delen av bygget vil vi også kunne sette opp enkle teaterforestillinger som studentene produserer som en del av undervisningen. Tirsdagsarrangementet Seniorkilden vil også få glede av studentene.

Kilden vil være av betydning ved utviklingen av fakultetets studietilbud, som dermed kan tilby studentene stadig bedre muligheter for en utbytterik studietid.

Kilden vil i årene som kommer sette opp mange store og arbeidskrevende forestillinger. For studenter med kunst og kulturarbeid som studiefelt, vil dette være en fantastisk mulighet å bli en del av produksjonen, som assistenter, prosjektledere, i arbeid med kostymer, kulisser og lignende. Innsatsen blir registrert og fremkommer som en interessant del av CV-en til hver student. Viktigst er kanskje at studentene får møte et profesjonelt apparat i arbeid med produksjoner som skal fremføres i noen av de beste lokalene dette landet har, Fjæreheia medregnet.

Kildens produksjoner er på et høyt kunstnerisk nivå. I særlig grad har Kristiansand Symfoniorkester de siste årene tatt steget opp i den øverste divisjonen. Her vil masterstudenter på den klassisk utøvende studieretningen kunne medvirke ved konsertproduksjoner, være til stede ved øvelser og på annen måte få nær kontakt med et profesjonelt musikkmiljø. Universitetet har en ambisjon om i samarbeid med KSO å utvikle et orkesterakademi for studenter på masternivå.

Fakultetet arbeider med avtaler av denne typen også med andre institusjoner i landsdelen. Slik styrker vi fakultetet og er med på å oppfylle universitetets målsetting om å spille sterkere sammen med regionen, som det heter i UiAs gjeldende strategiplan: "innen 2015 utvikle og bli kjent for sin nære tilknytning og samhandling med regionen".

Til gjengjeld for studentenes innsats i Kilden, lønnet eller ulønnet, skal fakultetet kunne dra nytte av Kildens ansatte som lærerkrefter. Flere av KSOs musikere underviser i dag ved fakultetet, men samarbeidet kan utvikles for å gi et bredere studietilbud. Også de andre institusjonene i Kilden har kompetente ansatte som kan gå inn i undervisning, prosjekter eller på annen måte bidra til å styrke undervisningstilbudet til fakultetet.

For Kunstfags vedkommende er det også interessant å huke tak i de mange kunstnerne som besøker Kilden gjennom året, musikere innen alle sjangere; skuespillere, regissører, koreografer og så videre. For unge studenter vil det selvsagt være inspirerende å møte våre fremste kunstnere, enten møtet skjer på fakultetet eller i Kilden.

Dette risset av avtalen, og de muligheter den gir, viser at Kilden vil være av betydning ved utviklingen av fakultetets studietilbud, som dermed kan tilby studentene stadig bedre muligheter for en utbytterik studietid. Dermed bør fakultetet bli en enda mer populær studieplass i årene fremover.

En så stor og samlet satsing på kultur gjør Agder-regionen til et bedre sted å bo og virke. Landsdelen har i løpet av få år fått flere flotte kulturbygg, med Arendal, Åseral, Vennesla og Mandal som nye navn på listen. Interessen for ulike kulturtilbud har økt betydelig etter at kulturbyggene kom. De materaliserer noen store tanker og ideer, visjoner som omsatt i praksis løfter oss, på individnivå og som fellesskap.

Intensjonsavtalen mellom Kilden og Kunstfag er en brikke i dette felles løftet; Viktig for landsdelens omdømme og selvtillit, viktig for oss som berøres direkte, viktig for de mange som skal studere på Fakultet for kunstfags studieprogrammer og for de langt flere som skal følge dørene inn til Kildens mange rom og tilbud.

Kilden Teater— og konserthus vil være Sørlandets kulturelle kraftsentrum ved å berøre og begeistre. Det er denne avtalen et konkret eksempel på.

Jo, det er sant: Kilden + Kunstfag!