Riis-Johansen har vært både landbruksminister og olje— og energiminister i den rødgrønne regjeringen og vet også hva det betyr for en landsdel å være representert ved Kongens bord.

Agderbenken markerte seg lite i forrige stortingsperiode. Det hadde nok sammenheng med at bare tre av de 10 representantene tilhørte regjeringspartiene. Etter valget i 2009 fikk vi en like borgerlig dominert benk. Med en rødgrønn regjering i flertallsposisjon er den rikspolitiske innflytelsen sterkt begrenset. Døråpnere inn til maktens sentrum glimrer med sitt fravær.

Innflytelsen svekkes ytterligere ved at Sørlandet fremstår som det mørke fastland for Arbeiderpartiet. Etter 1965 er ingen statsråder hentet inn fra sør. Jens Haugland var justisminister og kommunalminister i Einar Gerhardsen-regjeringer i årene 1955-65. Aust-Agder Ap har ikke vært representert siden Nils Hjelmtveit var kirke- og undervisningsminister i Johan Nygårdsvolds London-regjering under krigen.

Arbeiderpartiet har altså lang tradisjon for å neglisjere Sørlandet i regjeringssammenheng. En og annen statssekretær kompenserer ikke for den politiske innflytelse et regjeringsmedlem representerer. Det er mulig Ap ser forsvarsminister Grete Faremo som sitt sørlandske alibi. Det holder i så fall ikke. Riktignok er hun oppvokst i Bygland, men hun har representert Oslo i flere tiår.

Vi vet hvilken betydning det har for en landsdels nærings- og samfunnsliv å ha en direkte kanal inn til maktens sentrum. Det fikk Sørlandet erfare i de to Bondevik-regjeringene, hvor vi i den første var representert med Jon Lilletun (KrF) og i den andre med Ansgar Gabrielsen (H). De fungerte begge som landsdelsrepresentanter når det var nødvendig, uten å tre ut av statsrådsrollen.

Det er to år til neste stortingsvalg. Agder trenger sårt lederskikkelser som duger, har visjoner for landsdelen og blir hørt sentralt. Nå ødes dessverre kreftene på en ødeleggende og splittende intern krangel om ett fylke med to av Agderbenkens representanter som hovedaktører. Det gjør neppe inntrykk i verken borgerlige eller sosialistiske kretser på sentralt hold.