Ikortform kan Cultivas strategi for de kommende fire årene sammenfattes slik: Kunst— og kulturinvesteringer for barn og unges kunstneriske utvikling, kulturell deltakelse samt opplevelser for å løfte barn og unge med de største levekårsproblemene. I tillegg skal Cultiva gjøre investeringer innen kunstnerisk/kulturell kompetanseutvikling og innen utvikling av unge talenter.

Dette skal konkretiseres i en handlingsplan i desember. I de tre Cultivaforaene som er arrangert til nå, har hovedfokus vært barn og unges kunstneriske utvikling (forum 2) og kunst og kultur i arbeid med barn og unge som har særskilte levekårsutfordringer (forum 3).

Det kan ikke overraske noen at Kilden og Kilden Dialog så langt har stått fram som det absolutte kraftsenteret både når det gjelder nytenkning og gjennomføringsevne på de områdene som har vært diskutert. Også når det gjelder vilje til langsiktig samarbeid med kunst- og kulturlivet ellers i byen og regionen, setter Kilden et eksempel som peker langt ut over hva som har vært mulig tidligere.

Cultivaforum 2 åpnet med å fokusere på det manglende mellomleddet mellom Kulturskolen og universitetet når de gjelder de dyktigste og ivrigste talentene innen klassisk musikk. En gjenoppretting av den tidligere «Lørdagsskolen» var Tellef Juvas hovedutfordring.

Kilden kvitterte med å presentere en plan for både lørdagsskoler og sommerskoler – for klassiske musikere, skuespillere, dansere, dukkespillere og sceneteknikere. Ikke alene, men i tett samarbeid med Kulturskolen, Universitetet, Sharrons Dansestudio, Rosegården og alle mulige aktører som brenner for samme eller lignende visjoner. Ingrid Forthun fortalte at alle de nyansatte skuespillerne i Agder Teater var valgt fordi de også hadde evner og interesser for arbeid som instruktører for amatørteater og samarbeid med barn og unge. Håkon Berge viste til at det å ha elever har vært den klassiske musikerens tradisjon siden middelalderen. «Vi skal yte tilbake til det samfunnet som gir oss lov til å spille hele dagen», sa han.

Det er åpenbart at det foreligger muligheter for å gjøre Kristiansand til en by med helt spesielle muligheter for unge mennesker som vurderer en fremtid innen kunsten – og at Cultiva-styret må velge en rolle i dette.

Når det gjelder styrets ambisjon om at en del av barne- og ungdomssatsingen skal brukes til å «løfte dem som har de største levekårsproblemene», så er det Sørlandet sykehus og kunstnere som samarbeider med kultur- og helseprosjekter der, som så langt har markert seg sterkest. Det er stor interesse internasjonalt, både for kunst i behandling og behandling i kunst. Innenfor norsk helsevesen har Sørlandet sykehus med avdeling for barn og unges psykiske helse i spissen markert seg sterkt på dette området, og sykehuset har blitt en interessant arena for kunstnere som har valgt å arbeide seg inn i dette universet.

På Cultivaforum 3 fikk vi sterk dokumentasjon på noe av dette. Der ble også en sterk kandidat til strategiens kompetanseinvesteringer lansert – nemlig oppbygging av et nasjonalt kompetansesenter for kultur og helse. Både i enkeltprosjektene og i tanken om et kompetansesenter tenkes det i fellesskap med Kilden og UiA. Ved siden av de «tunge» institusjonene, er der også allerede et langt utviklet samarbeid med enkeltkunstnere og med frivillige organisasjoner.

Også her får Cultivastyret et spennende veivalg å gjøre i desember.

Cultivaforum 4 blir det siste som vil handle spesifikt om satsingen innen barne- og ungdomskultur. Det arrangeres torsdag 27. oktober, og etter hvert som detaljene for forumet blir klare, blir de presentert på Cultiva.no.

Det er ganske klart at noen innspill kommer til å bli viktige i diskusjonen. Flere har tatt til orde for større sommerbegivenheter, og fra idrettshold er det argumentert for å utvikle Plussbankcup videre til et stort arrangement som omfatter både fotball, friidrett, Sommersymfonien og tilsvarende sommerskoler innen en rekke andre utøvende kunstarter, Rosegårdens sommerskole for kunst og så videre. Kilden har stilt seg åpne for samarbeid også her – og noen har allerede begynt å se for seg den store barne-/ungdomskulturfestivalen som varer sommeren gjennom, og som etter hvert gjør Kristiansand fortjent til merkelappen «Nordens fremste kulturby for barn».

Samtidig har det ikke manglet på røster som advarer mot overfokusering på sommerhalvåret. Et av de innspillene som handler om helårsopplevelser er en større investering i skulpturer.

Hittil har det kommet 65 skriftlige innspill til handlingsplanen fra organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner. I tillegg har en rekke muntlige innspill på Cultivaforum blitt tatt med i det videre arbeidet. Et første grovutkast til handlingsplan vil ventelig komme ut av styremøtet den 15. november, men alle er fortsatt velkomne til å levere forslag eller meningsytringer, skriftlig eller muntlig. Handlingsplanen 2012–2015 vedtas endelig 13. desember.