Isolert sett er årsaken rentekuttet på 0,5 prosentpoeng som USAs sentralbanksjef Ben Bernanke kunngjorde tirsdag i forrige uke. Lavere rente betyr lavere avkastning for alle med penger på dollarkonti. Følgelig flyttes verdier over til andre, mer lønnsomme valutaer. Det betyr at salget av dollar — tilbudssiden i markedet - øker, mens etterspørselen antakelig er den samme. Da tilsier den økonomiske tyngdeloven at dollarkursen faller. Rente og valutakurs er nemlig to sider av samme sak: pengenes pris. Og her, som så ofte ellers, avgjør markedsaktørenes forventninger. Den allmenne oppfatning er at renten i USA skal enda lenger ned.

Det er bare en drøy måned siden vi konstaterte at verdien av eksporten fra bedrifter i Vest-Agder vokste med formidable 75 prosent i første halvår 2007. Regnet i eksportverdi per innbygger, ligger Vest-Agder et hav foran resten av landet, oljefylket Rogaland medregnet.

Mesteparten av det som eksporteres fra vår landsdel, er dollarsensitivt. Det være seg raffinert nikkel, bore- og offshore forankringsteknologi, shippingtjenester, røntgenkontrastvæske eller snart superrent silisiummetall til solcelleproduksjon. Følsomheten opptrer i forskjellige former. De to viktigste er at priser avtales og gjøres opp i dollar, og at konkurrenter i land med dollarøkonomi - det er flere enn bare USA - får et konkurransefortrinn når lønningene de betaler, blir billigere i forhold til hva arbeidsgivere i Norge må ut med.

Slik blir næringslivet på lille Sørlandet en kasteball mellom verdens økonomiske blokker, og må betale en del av prisen for at finans-USA igjen har gått av skaftet - denne gangen med de famøse «subprime»-lånene som har skapt så mye uro i hele det internasjonale finans- og bankvesenet.

Det er ikke første gang. Og både bedriftsledere, tillitsvalgte og alle andre i sørlandsindustrien vet at det eneste de kan gjøre for å motvirke de negative effektene, er å bli enda flinkere i jobbene sine. Bli dyktigere i produktutvikling, produksjon og alt som hører med.