Matutdelingen «FriMat» er et arbeid som springer ut fra Kristiansand Frikirke. Det ble startet for fire år siden, og nå deltar flere menigheter i prosjektet. 18-20 personer hjelper til som frivillige og de kommer fra en rekke menigheter i området. I tillegg kommer det frivillige som ikke har tilhørighet i noe kirkesamfunn.

«FriMat» har avtaler med dagligvarebutikker om at maten settes i en handlekurv på kjølen, i stedet for at det blir kastet. Dermed får initiativtakerne flere poser med verdifull mat, fullt spiselig, som redder mange familier og personer gjennom en hard kneik. Eller blir et kjærkomment supplement til en anstrengt økonomi.

Nordmenn kaster årlig mat for hele 12 milliarder kroner. Det er et vanvittig beløp. Og tallene øker. Særlig er det frukt, grønt og melk som en økende andel nordmenn sier at de kaster. En undersøkelse fra 2014 viser at 22 prosent av nordmenn, da de ble spurt, hadde kastet frukt og grønt den siste uka. En av fire hadde kastet melk og fløte. 22 prosent hadde også kastet middagsrester. Forklaringen på all kastingen av mat er den moderne tidsklemma og en absolutt tro på datostempling.

Nå er det bred politisk enighet om at dette er et problem, og flere og flere aktører og institusjoner prøver nå å bevisstgjøre forbrukere og matvarekjedene. Både av hensyn til ressursutnyttelse, økonomi og miljø er det viktig å redusere dette svinnet og unngå at sunn og spiselig mat ender som avfall. I Frankrike er faktisk nå butikker pålagt å donere spiselig mat bort til veldedige krefter, og alle de store, franske kjedene har inngått avtaler med veldedige organisasjoner. Det var et enstemmig parlament som vedtok denne loven.

Mengden mat som kastes i Norge årlig, kunne ha gitt næring til rundt fem millioner mennesker hvert år. Snart er vi sju milliarder mennesker i verden, mange rammes av sult. Det er store problemstillinger, men i det små går det likevel an å gjøre en stor forskjell. Det beviser initiativ som «FriMat». Denne uka har omtrent hundre familier eller personer fått hjelp. Det er også et høyt tall. Det gjør en forskjell.