Leder i Oslo Frp , Aina Stenersen, anmeldte en navngitt netthetser for drapstrusler i april. Denne uken fikk hun svaret i posten:Saken er henlagt «på grunn av manglende kapasitet».

Den profilerte Frp-politikeren blir dermed en del av en trist og problematisk rekke av kvinner som opplever at politiet ikke prioriterer anmeldte trusler. Nylig ble en mann dømt til 30 dagers betinget fengsel og to års prøvetid for å ha kalt NRK-profilen Haddy N'jie «din frekke motbydelige halvape». Mannen hadde også tidligere hetset folk på nettet, og det at han faktisk ble dømt gav håp om at politi og rettsvesen ville prioritere disse sakene annerledes. Men bare unntaksvis ender slike saker i rettsvesenet. Som regel blir de henlagt. Statistikk viser at det var rundt 7000 trussel-anmeldelser i Norge i 2014 og rundt 6000 i 2015. Vi skal ha en vid definisjon av hvilke ytringer det er lov til å fremsette i den norske offentligheten, men ytringer som bryter loven og som fremmer direkte trusler mot liv og helse, må det slås ned på. Stenersen reagerer kraftig på at politiet har henlagt hennes sak. Til VG sier hun: — Jeg opplever det som en hån at politiet tar det så lite alvorlig.

At Stenersen bruker sin sak til å sette politiets prioriteringer på dagsorden er bra, ikke minst fordi hun tilhører det partiet som har justisministeren.Trusler rammer enkeltpersoner hardt, de innskrenker livsutfoldelsen og påvirker grunnleggende menneskerettigheter: De som truer, ødelegger menneskers frihet, men også viktige dimensjoner ved vårt demokrati, nemlig en fri og åpen meningsutveksling.Det siste året har sentrale politikere som Aps Hadia Tajik og Venstres Trines Skei Grande fortalt om grov netthets, og her i avisen har vi skrevet om hva lokale politikere utsettes for.

England ble denne uken rystet av et meningsløst drap på Labour-politikeren Jo Cox. Det har siden kommet frem at Cox hadde mottatt alvorlige trusler. Dessverre er det ikke utenkelig at noe liknende kan skje i Norge. Derfor er det viktig at Stenersen og andre politikere fortsetter kampen for å få politiet til å prioritere trusler mye tydeligere enn de gjør i dag.