Bedre tilgang på energi er en forutsetning for å redusere verdens fattigdomsproblem, og helst bør økt energiproduksjon skje uten at klimautslippene øker mye. Afrika har 12 % av verdens befolkning, men produserer bare 1,8 % av verdens elektrisitet. Verdensbanken har regnet ut at en upålitelig strømproduksjon reduserer årlig økning i bruttonasjonalproduktet med mellom 2 og 4 % i mange afrikanske land. Det er vanskelig å bygge opp et lokalt næringsliv når det nasjonale strømnettet er dårlig utbygd og plages med hyppige strømbrudd.

Mangler tilgang på moderne energi

Samtidig er tilgangen til elektrisk strøm ofte dårlig fordelt. Tenketanken Africa Progress Panel, som ledes av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, har beregnet at 600 millioner afrikanere mangler tilgang på moderne energi, og for øyeblikket øker dette antallet. I følge International Energy Agency (IEA) bruker hver afrikaner sør for Sahara i snitt 162 kwh i året som tilsvarer at ei pære på 20 watt lyser kontinuerlig. Siden de

KRISTEN FLØGSTAD

fleste bruker mindre enn dette, er det urimelig å kreve at forbruket skal reduseres fra et så lavt nivå. Fordi mye av velstanden er konsentrert i byene og fordi det er lettest å forsyne bybefolkningen med elektrisk kraft, er det landsbygda som kommer dårligst ut. For å få lys innendørs, kjøper fattigfolk parafin til lamper, stearinlys, batteri til lommelykter osv. Forbruket av strøm er ikke høyt, men reell pris per kilowattime blir høy.

600.000 mennesker i Afrika dør av innendørs luftforurensning hvert år, og dette er en viktigere dødsårsak enn malaria i verdensdelen.

Beregninger utført av Verdens helseorganisasjon WHO viser at 600.000 mennesker i Afrika dør av innendørs luftforurensning hvert år, og dette er en viktigere dødsårsak enn malaria i verdensdelen. En viktig grunn er at flere hundre millioner afrikanere er avhengige av trekull og ved til matlaging. Kvinner og barn er spesielt utsatt siden de er mye innendørs og opptatt med matlaging, og de er lite klar over skadene de påfører seg ved opphold i røykfylte rom. Den fattige delen av befolkningen som har bygd enkle hus av treverk og jord uten pipe er ekstra utsatt.

Innvendige ildsteder

Heldigvis er det alternativer til slike innvendige ildsteder. Det er utviklet effektive ovner som ikke bruker trekull og som kan være nedbetalt innen relativt kort tid. Det er beklagelig at regjeringer og hjelpeorganisasjoner ikke gjør mer for å redusere disse alvorlige helseplagene.

Fornybar energi kan gi millioner tilgang til teknologi som gir nye muligheter siden prisen på solenergi og vindkraft har falt raskt og er i ferd med å utkonkurrere fossil energi i mange land. En stor fordel med solenergi er at den kan tas i bruk raskt etter at investeringene er gjort, og den kan dessuten bygges ut lokalt uten å bygge dyre overføringslinjer. Prisen på solceller har gått ned med over 10 % i året og er blitt mye mer konkurransedyktig. 5 % av befolkningen sør for Sahara har nå tilgang til sollamper, noe som er en god økning fra bare 1 % i 2009. Moderne lamper med LED-pærer bruker lite energi og gjør solenergi mer attraktiv. Problemet for mange er investeringskostnaden, de løpende driftsutgiftene er små.

Lederen for IEA, Fatih Birol, uttalte nylig at Afrika kan bli den første verdensdelen som skaper utvikling ved hjelp av rein energi og ikke gjennom forbruk av fossil energi.

Denne prisnedgangen på fornybar energi åpner nye muligheter. Lederen for IEA, Fatih Birol, uttalte nylig at Afrika kan bli den første verdensdelen som skaper utvikling ved hjelp av rein energi og ikke gjennom forbruk av fossil energi. Ny batteriteknologi vil gradvis gjøre denne teknologien mer anvendelig. Historisk sett har den økonomiske utviklinga både i Europa, USA og Kina skjedd gjennom et stort forbruk av kull.

Hva må til for å legge grunnlaget for en sterkere satsing på ny og alternativ energi? Godt strukturerte låneopplegg kan være med å sikre flere tilgang til moderne energiløsninger med lavt utslipp. Et eksempel fra Kenya kan illustrere dette. For en familie som ønsker å investere i solpanel tilbys en pakke på ca. 1600 kr som inkluderer tre lyspunkt i taket, radio og ladeopplegg for mobiltelefon. Familien kan betale avdrag ved hjelp av m-pesa som er en bankløsning med betaling over mobiltelefon som blir brukt av en tredel av befolkningen i Kenya. I stedet for å bruke penger på dyr parafin, betaler kundene i stedet avdrag på et lån slik at de kan eie sitt eget solenergianlegg etter at alle avdrag er betalt. Da blir det mulig for skolebarn å lese leksene etter mørkets frambrudd, og den skadelige parafingassen er en saga blott for hele husstanden. Slike opplegg bør kopieres mange steder for å framskynde en rask overgang til solenergi.

Mange eksempler på korrupsjon

Det er ingen annen verdensdel som rammes hardere av klimakrisa enn Afrika. Verden har både teknologi og penger til å hjelpe til med en overgang til fornybar og karbonfri energi, men foreløpig mangler det politiske lederskapet som kan redusere utslippene. De store kraftselskapene i mange u-land har vært for dårlig ledet. Utbygging av ny energi har ikke holdt tritt med etterspørselen, og det har vært for mange eksempler på korrupsjon.

Det er ingen annen verdensdel som rammes hardere av klimakrisa enn Afrika.

Den rike land har heller ikke prioritert fornybar energi høyt nok. Ut fra uttalelsene under klimakonferansen i Paris er det uforståelig at norske myndigheter har valgt å redusere støtten til fornybar energi i u-land med 620 millioner kr i statsbudsjettet for 2016 sammenliknet med inneværende år. Det er grunn til å tro at denne budsjettposten vil se ganske annerledes ut i budsjettet for 2017.