Åpenbart var det ut fra forventninger om at søndagens EU-toppmøte skulle ende opp med en løsning på eurokrisen.

Men slik gikk det ikke. Meldingen ble «vent til onsdag». For den som hadde lyttet til Tysklands forbundskansler Angela Merkel på forhånd, var det ingen bombe. Hun hadde tydelig signalisert at søndagen ikke kom til å ende opp med noen endelig utvei.

Vi får se hva som kommer i morgen. Men i mellomtiden vet vi en del om hvor frontene går.

Det grunnleggende problemet er statsgjelden i søreuropeiske land som har levd over evne. Hellas er mest akutt. I praksis er det opplest og vedtatt at landet ikke er i stand til å gjøre opp for seg, spørsmålet er hvordan tapene skal fordeles. Hvor mye skal legges på lånekåte banker? Jo mer de må ta av tap, desto mer svekkes de finansielt. Det øker faren for en ny kredittkrise av den typen vi så høsten 2008. Da er veien kort over til realøkonomien, som dreier seg om jobb, bolig og forbruk. Hadde enda statsfinansene i de aktuelle landene vært i bedre form, kunne bankene ha blitt tilført nye tapsbuffere derfra. Men i disse dager er ikke mange vestlige stater i stand til å frembringe de nødvendige gigantsummene uten å låne opp selv, og det vil bare gi en ny omdreining på gjeldsskruen.

Nummer to på akuttlisten er Italia, med mange ganger så mye gjeld som Hellas. Går Italia over ende, er konsekvensene uoverskuelige. Det som kompliserer scenariene, er landets parlamenta- riske situasjon. Statsminister Berlusconi presses fra en rekke kanter av årsaker knyttet til egen person og parlamentet er neppe i stand til å treffe like tøffe avgjørelser som de greske kollegene har gjort.

På toppen av det hele er der uenighet mellom de ledende

redningsnasjonene Tyskland og Frankrike. Frankrike ønsker seg et oppkapitalisert redningsfond styrt av Den europeiske sentralbanken, mens Tyskland vil nøye seg med lånegarantier – kausjoner – og vil holde kontroll selv.

Vi venter spent på hva som kommer i morgen. Eurokrisen har potensial for en så dramatisk forverring at det trengs konkrete, virksomme tiltak. Raskt.