Dette angrepet var direkte rettet mot en av liberaldemokratiets kjerneverdier, nemlig ytringsfriheten. Ytringsfrihet er en fundamental del av troen på demokrati og et fritt samfunn som er blitt til en verdifull norm hos ethvert individ som tror på og respekterer disse verdiene.

Theo Van Gogh

Det mest kritiske momentet i dette er at terroren er blitt utført av personer tilknyttet islamske terrorgrupper som Al Qaida og ISIS. Muslimske ekstremistiske grupper har lenge truet islamskkritiske meninger og tenkere. De har også utført en del terrorhandlinger blant annet drapet på Theo Van Gogh i Nederland.

Det som har skjedd i Paris er skiller seg totalt fra andre terrorhandlinger ikke bare for Europa og vesten, men også for hele den frie verden og det frie mennesket. Denne handlingen rystet ikke bare demokratiske samfunn, men også den muslimske verden og Islam i sin helhet. Man måtte ta et valg mellom enten å bli med terror og akseptere terror som en del av religionen, eller ta avstand fra den og fordømme handlingene til tross for en del forbehold om hva som er årsaken til terroren. Terroristene står alene i denne kampen. Terroren førte ikke til mer frykt og virket ikke slik som den var tenkt. Tvert imot førte dette til at flere aviser, tidsskifter, Tv-kanaler osv. trykket karikaturene og frykten for terror forsvant.

Fordømte terrorhandlingene

I den muslimske verden er også meningene delt. Mange muslimer liker ikke at religionen deres blir kritisert og at Mohammed og andre symbolske ledere i Islam blir karikert, eller kritisert. Men de vil ikke at Islam blir sett på som en religion som ikke tåler kritikk. Derfor tok mange avstand fra terrorhandlingene og fordømte dem selv om de så på tegningene som upassende og mot muslimenes kjerne verdier og tro. På den andre siden var det også ekstreme grupper og personer som mente at terroren er helt legitimt for å forsvare profeten og Islam.

Vi kan ikke rettferdiggjøre terror, drap, vold og liknende i religionens navn. Ytringsfrihet er vår viktigste kanal for å ytre våre meninger. Vi kan være religionskritiske, politikk-, samfunns— og kulturkritiske og det er menneskerett og ytre sin mening og være enig eller ikke. De fleste som helliggjør religion, har til hensikt å bruke religionen for å oppnå politisk makt.

Må stå sammen

Derfor mener jeg at vi har et mandat i vårt samfunn og vårt land, nemlig ikke å la radikale og ekstreme krefter få mulighet til å bruke vold og terror som virkemidler for å oppnå sine politiske og religiøse mål. Vi må stå sammen og jobbe for mer inkludering og samhold. Media må få lov til å bruke sin makt til å sette kritiske blikk på alle sider ved vårt samfunn blant annet religion.

Hvor mange barn, kvinner, uskyldige mennesker er blitt og fortsatt blir drept, voldtatt, undertrykt, ydmykt og diskriminert i ulike former, blant annet i religionens navn? Menneskeverd, demokrati, ytringsfrihet, menneskerettigheter, barn- og kvinnerettigheter er hellige. Vi må ikke tillate at disse kjerneverdier i demokratiske samfunn og verdenssamfunn blir undergravd av ekstremister. Å bruke vold, drap, trusler og liknende er uansett kriminelle handlinger. Vi må forvente at rasjonelle og modne mennesker forsvarer seg og sin religion med ord ikke vold, terror og drap.