DA STEINAR J. OLSEN etablerte Stormberg AS for 10 år siden satset han bevisst på å ansette mennesker som har falt utenfor systemet og å medvirke til å få dem på rett kjøl. Bedriften samarbeider med blant annet det offentlige hjelpeapparatet og fengsler for å legge forholdene til rette for folk som har sittet inne, har rusproblemer eller ikke gjorde det spesielt skarpt på skolen – og har falt utenfor av den grunn.

Stormberg har en bevisst og gjennomtenkt filosofi i rekrutteringen av medarbeidere. Bedriften deltar i ordningen inkluderende arbeidsliv og har nedfelt i avtalen at 25 prosent av de ansatte skal være personer som av en eller annen årsak sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Tett oppfølging er en nøkkel til suksess.

STORMBERGS MÅLRETTEDE satsing har vakt oppsikt. Flere statsråder har vært på besøk for å få innblikk i hvordan integreringen foregår og hvorfor den lykkes. Det er vel og bra at sentrale politikere interesserer seg for hva som skjer i bedriften, men det bør også føre til handling. Hvis det er systemendringer som må til for å få andre arbeidsgivere til å følge Stormbergs eksempel, er det ingen grunn til å vente.

Det er åpenbart fordommer og skepsis mot å ansette personer med en broket fortid. Ut fra tradisjonell besteborgerlig oppfatning er nok ikke det ordinære arbeidslivet plassen for mennesker med den bakgrunn Stormberg engasjerer. Ifølge Steinar J. Olsen har ikke arbeidsgivere noe å frykte. Han forteller at bedrifter som tør å ta sjansen på et menneske med en uortodoks cv, opplever å få en dyktig og lojal ansatt. Det er å håpe at fokuset på Stormbergs viktige samfunnsnyttige innsats kan inspirere andre bedrifter til å ta et lignende ansvar – selv uten påtrykk fra myndighetene.

PRIVAT NÆRINGSLIV OG det offentlige bør ha ambisjoner om å gi mennesker som er kommet skjevt ut mulighet for arbeidspraksis. I samfunnsregnskapet vil det gi store utslag om det lykkes. I tillegg må det offentlige sørge for at de som kommer i arbeid også får et sted å bo. Det er ikke godt nok når mange av Stormbergs ansatte er henvist til å bo hos venner eller på en campingplass. Å være husløs er uverdig – og også en stor belastning for mennesker som forsøker å komme seg på rett kjøl i livet. I Kristiansand har husløses situasjon vært et tilbakevendende tema på den politiske dagsorden gjennom mange år. Dette har de folkevalgte en gylden anledning til å gjøre noe med når budsjettet for neste år vedtas i desember.