Det kan han trenge. Kamporganisasjonen for de nesten 20.000 medlemsbedriftene innen håndverk, industri, service og ikt står foran store utfordringer som vil kreve både klokskap, vidsyn og nytenkning.

Finanskrise, globalisering og kompetansekrav er stikkord for den raske omveltning som norske bedrifter i stadig større grad står overfor. For å vinne fram i moderne markeder har mange bedrifter behov for økt fleksibilitet i sine rammebetingelser. Dette må imidlertid forenes med arbeidstakernes krav på en rimelig grad av forutsigbarhet og stabilitet.

I dette spenningsfeltet vil NHO spille en hovedrolle. Hittil har forholdet mellom NHO og arbeidstakerorganisasjonene i stor grad vært preget av idyll og enighet om de lange linjer, godt hjulpet av en aktiv stat og en velfungerende offentlig sektor. Med finanskrisens stadig sterkere effekt er det grunn til å frykte at den norske modellen vil komme under større press.

Her vil åpenbart NHOs nye toppsjef kunne utøve viktig innflytelse. Og Bernanders bakgrunn og personlige egenskaper bør gi ham ballast og gjennomslagskraft i de miljøer han fra høsten av skal operere. Med sin brede bakgrunn fra Stortinget, regjeringsapparatet, ledersjiktet i Høyre samt ledererfaring fra NRK og næringslivet, tror vi Bernander har et godt utgangspunkt for en krevende jobb.

Så vil han også bli et verdifullt tilskudd til den relativt spede flora av sørlandske toppledere på den nasjonale scene. Det betyr ikke at Bernander vil opptre partisk til fordel for sørlandsk næringsliv. Men det er en fordel for hele landsdelen at en person i en så sentral posisjon kjenner lokale problemstillinger og behov fra innsiden. Det har vi ikke vært bortskjemt med.