Det er ett av flere skremmende funn i en undersøkelse politiet selv har gjennomført. Undersøkelsen viser at ingen andre steder i Norge har befolkningen lavere tillit til politiet enn på Sørlandet.

Disse signalene må politiet ta på alvor. Det er viktig at man føler trygghet, og det er viktig at man stoler på at ordensmakten gjør den jobb den er satt til. Politiets oppgaver er mange, og de klager på ressurser, likevel er det viktig å ha fokus på alle typer saker. Folk flest blir utsatt for hverdagskriminalitet, derfor er det viktig at politiet tar slik kriminalitet på alvor og setter inn ressurser på å oppklare dette. Flere tegn tyder også på at det er sterk sammenheng mellom organisert kriminalitet og hverdagskriminaliteten. Noe jakter på utenlandske bander som drev med villainnbrudd i Aust for noen uker siden forteller.

Politiet, som alle andre områder i samfunnet, er gjennom store endringer. Akkurat nå er vi midt oppe i en større strukturendring der lensmannskontorer blir lagt ned og avstanden til politiet lengre. Denne prosessen har gått så langt at politikere og befolkning reagerer.

Vi støtter ikke politimester Kirsten Lindeberg når hun mener at folk på Sørlandet har vært for godt vant. Mangelen på tillit tror vi skyldes at befolkningen ikke har fått hjelp når de søker dette, og stadige medieoppslag om økt kriminalitet. Vi er ikke for godt vant, men vi frykter at vi nå er inn i en tid der politiet i landsdelen får for lite ressurser.

Derimot er vi enige med Lindeberg i at det er viktig med mer synlig politi, her er det en enorm jobb å gjøre. Og synligheten må ikke bare skje langs veiene, den må være der i gatene, boligfeltene og der kriminelle handlinger blir utført. At man har fokus på å flytte folk fra administrativt til operativt arbeid er ett skritt i riktig retning.