Ikke unaturlig har en debatt om polariseringen av norsk politikk dukket opp i valgkampen. Dersom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet begge får cirka 35 prosent av stemmene, er det et skritt i retning av en polarisering.

I så tilfelle er det ikke noe galt. Det betyr i all enkelhet at begge partiene, dersom de skal danne regjering, må søke støtte fra andre partier. På ikke-sosialistisk side åpner dette for mange politiske muligheter ved et borgerlig flertall. Frp, Høyre, KrF og Venstre er en utenkelig konstellasjon. Høyre og Frp er mulig, men da bare med støtte fra småpartiene. Ap, Senterpartiet og SV er allerede en sammensetning vi er kjent med.

I det hele blir debatten om polarisering bare en variant av den diskusjon som går om hvem som kan regjere med hvem.

Den rødgrønne regjering er et alternativ velgerne er kjent med gjennom fire år med Jens Stoltenberg som statsminister. På den andre siden er farvannet noe med uoversiktlig.

Det gis løfter fra Høyre om at et borgerlig flertall skal føre til en borgerlig regjering. Å innfri dette løftet vil neppe være vanskelig, dersom Høyre og Frp går i regjering. Men det kan bli sittende et eller to partier på vippen. Kristelig Folkeparti og Venstre går ikke inn i en regjering der Fremskrittspartiet deltar.

Det kan styrke demokratiet, men vanskeliggjøre arbeidet til en regjering, dersom Venstre og Kristelig Folkeparti blir sittende i vippeposisjon. Handlefriheten vil da naturlig nok være sterkt begrenset for en regjering fra Høyre og Fremskrittspartiet. De to partiene må peke ut en hver sin parlamentariske leder som er utstyrt med mye kløkt, og med diplomatiske evner utover det normale. For det skal forhandles mye, ikke minst med Lars Sponheim.

Valget om en drøy måned er et regjeringsvalg. Det ene alternativet er velkjent. Det andre er mindre kjent for å si det litt diplomatisk. Dersom det norske folk gir de borgerlige partiene et flertall ved valget, må det bli en borgerlig regjering. Hvem som blir med er høyst usikkert, bortsett fra Høyre. Det vil neppe overraske noen om vår nye statsminister heter Erna Solberg dersom det blir borgerlig flertall.

Det vil neppe overraske noen om vår nye statsminister heter Erna Solberg dersom det blir borgerlig flertall.