14 kommuner hadde folkeavstemming om dette ved valget i høst. Ti av disse har også hatt meningsmåling. Bjarne Jensen, professor i økonomi ved Høgskolen i Hedemark, har sammenlignet tallene. Størst forskjell er det i Dønna kommune. Spørreundersøkelsen ga 34 % nei til sentralisering/sammenslåing. Når folk fikk bruke stemmeseddelen, ble resultatet 70 % nei. 70 er mer enn dobbelt så mye som 34. Det betyr at «nei» har økt med mer enn 100 %.

Mer nei

Hjelmeland er eneste kommune der «ja» har økt. De andre har mer «nei» enn ved spørreundersøkelsen. Minst økning i Re (5,8 %). De øvrige øker med 51,4 % i snitt når vi ser bort fra Dønna (der det økte med mer enn 100 %). Blant disse andre ligger Leksvik lavest (22 %), Herøy høyest (74 %).

En grunn til at meningsmåling ikke stemmer med valget, kan være at vi nå vet mer. Meningsmålingene ble gjort tidlig i år. Da var det Sanner som dominerte på banen. Men nå har folk fra kunnskapsbaserte miljøer kommet på banen.

Sanner mener at større kommuner gir mer demokrati. Nå kan det være noe uklart hva man egentlig mener med «mer» i forbindelse med «demokrati». En artikkel i Dagens Næringsliv skrevet av professor Harald Baldersheim, professor Morten Øgård og stipendiat Linda Hye, viser til den siste grundige studien som omfatter flere land. Det synes ikke å være noen sammenheng mellom størrelse og demokrati. Snarere tvert imot.

Små har mer demokrati

Mindre kommuner har som regel større oppslutning ved valg. Hvis valgdeltagelse kan være et kjennetegn på demokrati, så har små kommuner mer demokrati enn store. Professor Audun Offerdal har sett på om folk rettet på listene ved forrige kommunevalg. Å rette på listene kan være et kjennetegn på godt lokaldemokrati. Snittet for alle kommuner var 43 %. I små kommuner rundt 60 %. I Oslo var tallet nede på 2 %. Også her er det mest demokrati når kommuner er små. Andre undersøkelser om andre forhold går i samme retning.

Noen politikere advarer mot at folk får bruke stemmeseddelen sin. Disse politikerne, som selv holder demokrati-fanen høyt, vil heller ha meningsmålinger. Men de kan være grundig misvisende, slik vi nå har erfaring for. Utvalget på 10 kommuner kan synes lite. Men tendensen er uvanlig klar. Det kan derfor virke som om noen politikerne er redde for folket i denne saken, siden de advarer mot folkeavstemming.. Er de det?