Det plasserer Mandal blant de fem svakeste kommunene i landet. Andre Agder-kommuner ligger mellom 18 prosent (Søgne) og 75 prosent (Grimstad). Skal flere flyktninger og andre innvandrere komme raskt i jobb, må norskopplæringen i enda større grad enn i dag rettes inn mot arbeidslivet. Det krever økt innsats fra norskopplæringssentre, Nav og arbeidsgivere.

Økt arbeidsretting

Oppskrift på økt arbeidsretting:

1. Mer av norskopplæringen må flyttes ut til arbeidsplasser. Kommuner og arbeidsgivere må gis incentiver til å bidra.

2. Arbeidsgivere som deltar må få oppfølging. De må få en fast kontaktperson, lønnstilskudd, god kartlegging før praksisutplassering og kompensasjon for tapt arbeidstid for ansatte i bedriften som følger opp deltakeren.

3. Voksenopplæringen, flyktningetjenesten og Nav må samarbeide bedre og legge mer arbeid i å finne rett praksisplass til rett person.

4. Oppfølging på arbeidsplassen er alfa og omega. Innvandrere i praksis må få god oppfølging av en kvalifisert norsklærer for å sikre systematisk utvikling av språket. Undervisningen i klasserommet og oppgavene på jobben må henge nært sammen.

5. Mer av klasseromsundervisningen må handle om arbeid. Vox vil bidra til at de arbeidsrettede temaene i læreplanen for voksne innvandrere blir vektlagt mer på alle nivåer i norskopplæringen.

6. IA-avtalen bør også gjelde personer som har svake norskferdigheter. Navs arbeidslivssenter bør veilede arbeidsgivere som ønsker å bidra til slik inkludering og sette dem i kontakt med norskopplæringen i kommunen.

Fokus på norskopplæring

Vox har tett kontakt med opplæringssteder landet rundt. Vår erfaring er at mange deltakere i norskopplæring og introduksjonsprogram er svært motiverte for å komme ut i jobb. Med sterkere fokus på norskopplæring og sysselsetting, sammen med bosetting, kan Mandal og andre Agder-kommuner oppnå enda mer.