Nå mener han partiet befinner seg i en alvorlig krise som partiledelsen ikke tar inn over seg. Han etterlyser partiets politiske prosjekt og viser til at man i valgkampen ikke hadde et eneste nytt forslag å invitere velgerne med på.

At Høyre har problemer er åpenbart for alle. Partiet gjorde det dårligste stortingsvalget i sin historie og starter en ny stortingsperiode i en «underdog»-posisjon som opposisjonsparti, i skyggen av Frp.

Ethvert parti vil bevege seg i sykluser hvor dets politiske prosjekter er realisert eller hvor virkeligheten, velgerne og tidsånden har beveget seg raskere enn partiprogrammet. Det var en skjebne som rammet Ap på 80— og 90-tallet. Og det har rammet partier som Høyre og KrF ved dette valget.

Partiet fremstår i dag som ganske profilløst, og de klærne som Ap stjal fra Høyre på 90-tallet, med privatisering, marked og effektivisering som merkenavn, har Ap kastet fra seg og innhyllet seg i flagrende røde gevanter. Mens Høyre har lappet og bøtet på fillene.

Høyre trenger en ideolog som kan tilpasse partiets konservative ideologi til en ny tid. De siste som gav Høyre et ideologisk løft, var Kristin Clemet og John G. Bernander på begynnelsen av 90-tallet. Savnet av en ideologisk kraft i partiet er påfallende. Nå er det ikke slik at de rød-grønne regjeringspartiene har en ideologi-tung ledelse - snarere tvert om. Men de har vært effektive til å kommunisere at de representerer en ideologisk kursendring.

I et intervju med Dagens Næringsliv uttaler Kristin Clemet at Høyre må bli tydeligere på sitt ideologiske grunnlag fram mot kommunevalgkampen om to år.

Som utdanningsminister i Bondevik-regjeringen var hun den ministeren som klarest formulerte og gjennomførte et ideologisk program basert på en tidsmessig liberal-konservativ ideologi.

Er det noen som vil kunne få Høyre ideologisk på bena fram mot neste valg, så måtte det være Kristin Clemet. Partileder Erna Solberg burde snarest sørge for å innlemme henne som leder av partiets ideologiske tenke-tank.