Andreas Thorkildsen kan bli programhelt i NM i Kristiansand. Her et forslag på ny "headliner" i mesterskapet – Lunde-tvillingene. Jeg er overbevist om at de slenger spydet på god vei mot Bertesbukta. Kristiansand har fått idrettshistoriske tvillinger. Sammen med rotvillingene Caroline— og Georgine Evers Swindell fra New Zealand (dobbeltsculler) er de eneste tvillinger på planeten som har tatt to olympiske gullmedaljer.

Oddleiv-Moe.jpg

Litt ekstra stas er det at Kristine bor i Ole Bulls gate, der jeg vokste opp. Den gang hadde vi ikke mye å skryte av i gata, bortsett fra at vi hadde kortest vei til Lovisenlund skole.

Du vet ikke hva dagen bringer før sola går ned over Moseidheia. Visdomsord som traff da en kar fra Karibien vant spyd. Keshorn Walcott stod til 200 i odds for gull i spyd fant jeg ut hos engelske bookmakere. Det er ikke langt fra der oddsen vil ligge på at Vindbjart vinner cupen i fotball i 2013. Andreas Thorkildsen stod i odds til to ganger pengene.

Eks-idrettsstjerner blir ekspertkommentatorer i tv. Det er ikke alltid suksess, og spesielt når de skal være eksperter i øvelser de ikke har drevet på med. Som tidenes norske olympier Vebjørn Rodal – da 19-åringen fra Trinidad tok ledelsen etter første omgang med et kast på 83.31 meter: "Han virker uferdig og når nok ikke helt opp"! Mr. Walcott klasket så til med 84,58 meter. Det var gullkast.

Men håndballekspert Ole Gustav Gjekstad (149 landskamper) var det en fryd å lytte til – ingen eksperter over, ingen ved siden – av hele bunten av eksperter som har vært i aksjon i London. Larvik-treneren er kunnskapsrik, tar fatt i det som vi i tv-stolen er nysgjerrige på å vite, holder seg unna banaliteter og har et vokabular som en dreven politiker.

Det er delt ut 298 gullmedaljer i 36 sportsgrener, trur eg. Michael Phelps svømte seg inn som tidenes olympier i antall medaljer (19). Men tidenes olympier? Nei. Det er enklere for amerikaneren å ta flere medaljer (17 øvelser i svømming), enn for eksempel i spydkast. Dersom Andreas Thorkildsen skal tangere Michael Phelps med 19 OL medaljer, er første mulighet OL i 2080. Da er Andreas 98 år.

Og – veldig flåsete skrevet – Usain Bolt hadde også hanket inn masse medaljer om det hadde vært 100/200 meter forlengs, sidelengs, baklengs eller med bind for øynene.

Vest-Agder tok to gullmedaljer. Vi er på 35. plass på medaljeoversikten. Finland, Bulgaria, Argentina og 165 andre nasjoner er bak fylket lengst i sør. Det bør bli kake på kontoret hos fylkesmann Ann-Kristin Olsen. Vi er best når det gjelder, bortsett fra Start i semifinaler (seks tap).

Noen potensielle olympiske medaljevinnere fra Vennesla virker fjernt. I Rio de Janeiro om fire år er golf på OL-programmet, og i Vennesla er det nå omtrent like mange som spiller golf som det var som jobbet på Hunsfos da bedriften klappet sammen. Men foreløpig får vi heller sikte på "gull" i kommunale avgifter. Der nærmer vi oss pallen. Men det lever jeg godt med. Vennesla er gull å bo i.