Mens den allmenne oppmerksomhet i Norge har vært rettet mot OL-prosjektet som havarerte så ettertrykkelig onsdag kveld, har en serie ikke-hyggelige nyheter av økonomisk karakter blitt forbigått i relativ stillhet.

For det første faller oljeprisen markert. I skrivende stund koster et fat Brent-olje 92,89 dollar. Da vi nylig omtalte oljeprisen på denne plass, hadde den nettopp falt under 100 dollar fatet etter lenge å ha ligget på 107-108 dollar. Da prisen igjen ble tosifret for første gang på flere år, antok «alle» at Opec ville sørge for at den ble presset opp igjen, ved at medlemslandene kuttet produksjonen. Men den gang ei. Opec-landene pøste ut alt de kunne, akkurat som Norge, og slik ble tilbudsoverskuddet forsterket. Dagens Næringsliv siterte i går DNBs profilerte oljeanalytiker Torbjørn Kjus, som varsler oljepris på 80-tallet. Blir det tilfelle, får vi en grundig test på hvor avhengig Norge er blitt av oljen — som inntektskilde for bedrifter, offentlige myndigheter og enkeltpersoner, og som skaper av arbeidsplasser. Takk og pris for Node-bedriftenes store ordrereserver, som det vil ta år å levere.

Nå må det samtidig sies at fallende oljepris jo er til velsignelse for samfunn som er avhengige av å kjøpe bensin, diesel og annet som bokstavelig talt driver hjulene rundt. Hvilket leder oss til den andre nyheten vi har festet oss ved de siste dagene, formidlet gjennom en av DNBs økonomiske rapporter. Vi tenker på ESI-rapporten fra eurosonen. ESI står for «Economic Sentiment Indicator» - en periodisk og normalt etterrettelig rapport som måler fremtidstroen hos industribedrifter, tjenestesektoren, varehandel, bygg og anlegg samt forbrukerne. Og dessverre viser en fersk ESI at troen på fremtiden har falt de siste månedene. Særlig gjelder det for forbrukerne og innen varehandelen, to aktører som jo er tett forbundet. Ukraina-krisen og boikottbetinget bortfall av Russland-eksport er to forklaringsfaktorer som trekkes fram.

Så noen dager før Statsbudsjettet legges fram, trekker skyene opp. Men for all del; vi har sett verre tilstander før.

Men den gang ei. Opec-landene pøste ut alt de kunne, akkurat som Norge