EU-MOTSTANDEN øker her hjemme. I det siste EU-barometeret Respons har utarbeidet for Aftenposten sier 62 prosent de ville stemt nei til norsk medlemskap hvis det var folkeavstemning i dag. 38 prosent svarer ja. Ikke siden 1994 har neibevegelsen stått sterkere.

Med bakgrunn i den bastante motstanden kan det virke overflødig med en ny EU-debatt i Norge, fordi den neppe vil bevege frontene. Debatten kan likevel tvinge seg fram om kort tid. Årsaken er at en eventuell islandsk søknad og påfølgende medlemskap også får vidtrekkende konsekvenser for Norge.

Geir Haarde, Islands statsminister, sa før helgen at partiet hans nå vil vurdere om landet likevel er tjent med å gå inn i EU. Selvstendighetspartiet har hittil vært sterk motstander av medlemskap, men er nå på gli. Finanskrisen har rammet Sagaøya kraftig og forsterket EU-debatten. Så presserende er EU-spørsmålet blitt på Island at Selvstendighetspartiet har fremskyndet sitt landsmøte neste år fra oktober til januar.

EN FERSK MENINGSMÅLING på Island viser at 70 prosent ønsker en folkeavstemning om EU-medlemskap. I samme måling er 49 prosent for og 27 prosent mot medlemskap. Hvis Island ønsker medlemskap, vil forhandlingene trolig være sluttført innen et år, fordi mye er avklart, siden landet har fulgt opp nye lover og bestemmelser gjennom EØS-avtalen.

Et EFTA uten Island betyr at antallet medlemmer skrumper til tre. Sveits står utenfor EØS-avtalen, og går Island inn i EU, vil avtalen gjelde kun for Lichtenstein og Norge. Det tilsier at EØS-avtalen helt sikkert vil måtte reforhandles.

Norsk EU-debatt har lenge vært kneblet. I forrige stortingsperiode levde Bondevik II med en selvmordsparagraf som ville ha ført til at regjeringens dager var talte om EU-medlemskap ble tema. I Soria Moria-erklæringen ble de rødgrønne partiene enige om at Stoltenberg-regjeringen ikke skal berøre norsk EU-medlemskap. I mellomtiden er stadig flere land blitt medlemmer i unionen.

JONAS GAHR STØRE uttalte i helgen at det er uaktuelt med en norsk EU-søknad i denne stortingsperioden. Det kan hende utenriksministeren får rett, men søker Island medlemskap ut på nyåret, må de politiske partiene ta debatten om Norge skal søke parallelt med Island. Vi ønsker en slik debatt velkommen.