• Sveits har verdens rikeste innbyggere

  • — Afrika er god business

  • "Den perfekte stormen" for Vestens økonomier

Canada er verdens beste land å gjøre forretninger i, ifølge finanstidsskriftet Forbes liste .

— Canada er et innflytelsesrikt, høyteknologisk samfunn med et markedsorientert økonomisk system, skriver tidsskriftet som en del av sin begrunnelse.

Kapitalistisk velferd

I den samme kåringen kommer Danmark på femte plass, Sverige på syvende plass og Norge på åttende plass.

— Den norske økonomien er en fremgangsrik bastion av kapitalistisk velferd, som kombinerer det frie markedet med statlig intervensjon, skriver Forbes.

Kåringen sammenligner 134 land og tar for seg 11 faktorer: eiendomsrettigheter, innovasjon, skatt, teknologi, korrupsjon, frihet, investorbeskyttelse, børsresultater og byråkrati.

Reklame for Norge

Sjeføkonom Tor Steig i NHO sier det er viktig for Norge å komme høyt i en slik rangering for at vi skal tiltrekke oss investorer.

— Forbes er et anerkjent tidskrift som leses av investormiljøer og slike kåringer sender viktige signaler, sier han.

Steig mener Norge spesielt er attraktivt for oljeinvestorer. Slik Aftenposten har skrevet så har ingen andre land funnet like mye olje og gass som Norge hittil i år.

— Oljefunnene gjør Norge attraktivt. Ettersom Norge er et av verdens dyreste land å produsere i, så er det viktig at det er andre forhold som kompenserer for dette slik at vi likevel kan tiltrekke oss investorer, sier Steig.

Høyt kostnadsnivå

- Det som heldigvis ikke har blitt tatt med i betraktning i kåringen er at kostnadsnivået i Norge har økt markant de siste ti årene. Hadde dette vært et element så ville Norge trolig kommet mye lenger ned på listen. Heller ikke de dårlige norske veiene er fanget opp av undersøkelsen, legger han til.

Ifølge kåringen skårer Norge høyt når det gjelder blant annet innovasjon, institusjoner og personlig frihet.

Steig mener at grunnen til at Sverige og Danmark kommer høyere opp på listen er fordi de har bedre innovasjonsevne enn Norge.

— Land som ikke har så stor oljeøkonomi legger mer ofte vekt på forskning og utvikling, sier han.

Sjeføkonom Tor Steig i NHO. Foto: Larsen, Håkon Mosvold