På lik linje med at NAV— og barnevernsansatte har direkte kontakt med brukerne, har ansatte i servicesektoren direkte kontakt med forbrukerne. Men i dag stilles det ikke konkrete krav til arbeidsgiver om å forebygge eller sørge for ettervern av ansatte som blir utsatt for vold og trusler.

Urovekkende

I 2014 gjennomførte vi en undersøkelse blant 6000 medlemmer og tillitsvalgte i virksomheter med tariffavtale innen servicesektoren. Over 1500 har svart, og hovedfunnene er urovekkende.

Når nær 3 av 10 svarer at de har blitt utsatt for vold eller trusler om vold, er dette i seg selv alvorlig nok. Men når mer enn 7 av 10 svarer at de ikke blir fulgt opp i etterkant av en slik hendelse, blir det tydelig at mange arbeidsgivere ikke har gode nok systemer for forebygging og ettervern av ansatte.

I mai 2014 ble det nedsatt en arbeidsgruppe bestående av partene i arbeidslivet og Arbeidstilsynet. Arbeidsgruppen skulle kartlegge status og vurdere behovet for tiltak mot vold og trusler om vold på arbeidsplassen. Den leverte sin vurdering og forslag om tiltak til Arbeidstilsynet i januar 2015. ## Ivareta ansatte

Arbeidstakersiden i arbeidsgruppen mener det er behov for et systematisk arbeid som både virker forebyggende og som ivaretar ansatte som har vært utsatt for vold eller trusler om vold. Vi har derfor uttalt at det er nødvendig med en egen arbeidsmiljøforskrift for å få dette på plass. Sverige har allerede en egen forskrift og den virker!

Men vi møter stor motstand fra arbeidsgiversiden. De mener det ikke er behov for flere pålegg og reguleringer og at det jobbes godt nok med forebygging og ettervern på de fleste arbeidsplasser i dag.

Resultatene av undersøkelsen i servicesektoren viser faktisk det motsatte.

På spørsmål om hva som gjøres på forebygging og ettervern er svarene fra de ansatte ganske entydige. Svært få eller ingen rutiner, få tiltak og lite planer. Ettervernet for de få som følges opp, er en samtale med arbeidsgiver. Det profesjonelle apparatet tas ikke med i arbeidet med ettervern. Det er kritikkverdig.

Ivaretar ikke dagens behov

HK er bekymret for situasjonen og frykter at det er store mørketall. Det er også viktig å merke seg at den uorganiserte delen av servicesektoren ikke var en del av vår undersøkelse. Vi mener det ikke er grunnlag for å tro at tilstanden der er bedre, snarere tvert i mot. Det finnes generelle bestemmelser i dagens arbeidsmiljølov, men de ivaretar ikke dagens behov. HK mener at bedre regler for risikovurdering, opplæring og

ettervern er veien å gå.

Svarene fra arbeidsgiversiden har så langt ikke gitt oss løsningene. Resultatene av HKs undersøkelse taler for seg. Det er åpenbart at det systematiske arbeidet er mer eller mindre fraværende på arbeidsplassene. Vårt svar er en egen forskrift om vold og trusler om vold.

Dokument 8

Hos arbeids— og sosialkomiteen ligger det nå et såkalt dokument 8 forslag til behandling. Et forslag om et tryggere arbeidsmiljø for arbeidstakere i volds- og trusselsutsatte yrker. Forslaget ble fremmet av Ap i november 2014. Høringen på Stortinget er avsluttet og neste uke legger arbeids- og sosialkomiteen frem sin innstilling.

HK er tydelig på hva som må til. Vi håper derfor at både komité, regjering og storting ser alvoret i situasjonen og vedtar en egen forskrift om vold og trusler om vold. Det er ingen tid å miste og vi har ikke råd til å la være!

Innlegget er forkortet. Red.