Han trosset en kjennelse i namsretten som nektet NRK å sende et dokumentarprogram om NOKAS-etterforskningen, og lot programmet gå på luften i går kveld.

Med dette har han markert hva ytringsfriheten innebærer i et åpent, demokratisk samfunn, samtidig som han anskueliggjør hva den redaksjonelle frihet og redaktøransvaret i et demokratisk samfunn med en fri presse og frie medier innebærer.

For namsrettens kjennelse er en forhåndssensur som er uhørt i et demokratisk samfunn — en inngrep i den redaksjonelle frihet som ikke tidligere har blitt utøvd overfor norske medier i fredstid. Vi må tilbake til den tyske okkupasjonen for å finne paralleller i norsk pressehistorie.

Da satt tyske kommissarer og forhåndssensurerte de artikler som gikk på trykk i norske aviser og de programmer som ble sendt over NRK.

Slik sett føyer kjennelsen i Oslo namsrett seg inn i de mørkeste deler av norsk historie. Og i vår tid praktiseres forhåndssensur bare i samfunn hvor ytringsfrihet og menneskerettigheter undertrykkes.

Ytringsfrihetens logikk er en rett til fritt å trykke, sende eller formidle det man vil - under straffansvar. Og når det gjelder norske medier heter dette redaktøransvaret. I et land med en fri presse og frie medier er det den ansvarlige redaktør som skal vurdere og redigere det som publiseres og som i ettertid står ansvarlig for eventuelle lovbrudd.

I et åpent, demokratisk samfunn kan det derfor ikke være noe statsorgan - det være seg domstoler eller moralkommisjoner - som på forhånd overprøver redaktørbeslutninger i mediene. Om så skjer er det domstolene eller kommisjonene som redigerer mediene.

Og det er dette som var i ferd med å skje i NRK: At dommeren i Oslo namsrett satte John G. Bernanders redaktøransvar til side og selv trådte inn som redaktør og redigerer av NRK. Det aktuelle dokumentarprogrammet avslører etterforskningsmetoder og reiser etiske og moralske spørsmål som det er all grunn til å debattere åpent i det offentlige rom. NRK har med dette fylt et av medienes viktigste oppdrag: Å rette et kritisk søkelys mot myndighetenes maktbruk og mulige maktmisbruk.

Derfor er kringkastingssjef John G. Bernanders historiske beslutning om å trosse namsrettens forhåndssensur en djerv og prinsipiell viktig handling i ytringsfrihetens navn.