Vi skjønner at partileder Kristin Halvorsen forsøker å dempe de skyhøye forventningene, for det er nesten et halvt år til valget. Spørsmålet er om hun taler for døve ører. Optimismen i partirekkene synes grenseløs, og det kan virke som mange allerede har innkassert valgseieren.

I et intervju i vår avis i går uttalte Kristin Halvorsen at vi ikke kommer til å se et forsiktigere SV i tiden fremover. Hun lover tøffhet og tydelighet, og en klar SV-profil. Muligens er dette ment som indremedisin i forkant av landsmøtet, for i reell politikk er det åpenbart at SV under Halvorsens ledelse har beveget seg i retning sentrum. Internt i partiet er det liten opposisjon å spore i forhold til kursen lederen har staket ut.

Den rødgrønne konstellasjonen har Kristin Halvorsen gjort til sitt prosjekt, og hun har fått gjennomslag for det i partiapparatet. Det tidligere opprørspartiet har innsett at veien til makt og innflytelse går gjennom å bygge allianser. Et enstemmig landsstyre har gått inn for regjeringssamarbeid med Ap og Sp, og det vil overraske om ikke landsmøtet følger landsstyrets linje.

Det nye partiprogrammet kommer til å oppta det meste av landsmøtedeltakernes tid denne helgen. Og i programmet er det nok av saker hvor SV og de to samarbeidspartiene er i utakt. Som gasskraftverk og oljeboring i Barentshavet. Eller i sikkerhets— og utenrikspolitikken. Og ikke minst EU-spørsmålet. SV må dessuten gi velgerne svar på hvor partiet vil i skattepolitikken. Hittil har det vært mye ullen tale. Partiet har sagt at skattene ikke skal økes til et høyere nivå enn i 2004. Samtidig har SV ambisjoner om en vesentlig omfordeling fra privat til offentlig forbruk. Hvordan det skal gjøres uten å øke skattene, har vi ikke fått noe svar på.

Helgens landsmøte i SV er historisk. Partiet vedtar for første gang å gå i samarbeid med sikte på å danne regjering. For SV i sør kan det også bli et historisk år, for toppkandidatene i begge Agder-fylkene snuser på stortingsplass på meningsmålingene. Torbjørn Urfjell var veldig nær i 2001, og kan lykkes nå. Ikke minst siden målinger viser at flere kristne velgere stemmer SV enn KrF. Det kan bli kristne stemmer fra Vest-Agder som til slutt sikrer Urfjell en plass i nasjonalforsamlingen.