De to siste årene har vært et sammenhengende mareritt for KrF, og skifte av partileder midt oppe i alle konfliktene har foreløpig ikke gitt det oppsvinget partiet så desperat ønsker seg.

I helgen avviklet KrF sitt landsmøte i Tønsberg. Der skrev Dagfinn Høybråten ut medisinen som skal få partiet ut av sykesengen. Partiprofilen blankpusses, og alt satses på at valgkampen skal dreie seg om verdispørsmål og moral. I tillegg skal velgerne få vite hvilket ragnarok nasjonen har i vente om det rødgrønne alternativet kommer til makten.

Responsen Høybråten fikk fra deltakerne på landsmøtet bærer bud om det var dette forsamlingen ville høre. Partilederen tente gnisten, og mange gikk rundt som i rus etter hans tale. Endelig følte de at KrF hadde funnet seg selv igjen. Reaksjonene hos mange var de hadde ventet lenge på at kristne grunnverdier skulle få tilbake den sentrale plassen.

Hvis noen har oppfattet KrF som utydelig i partiets kjernesaker, er all tvil ryddet av veien etter landsmøtet. Når det gjelder abort, bioteknologi, homoadopsjon og kjønnsnøytrale ekteskap er det klar tale. Det samme gjelder i forholdet til Israel. Høybråtens preken til landsmøtet kunne like gjerne ha vært fremført av en predikant i en menighet. For her gikk forkynnelse og politikk hånd i hånd.

På landsmøtet fikk Høybråten unison støtte for retningen han vil drive partiet i. Spørsmålet er om det mulig å selge dette budskapet utenfor KrFs indre krets. Det kan bli en utfordring å nå ut til det brede lag av folket når det er nærliggende å tolke Høybråten dit hen at velgerne må være kristne hvis de skal stemme KrF. Slik kan hans krystallklare budskap denne helgen komme til å ramme partiet som en boomerang.

Tydeligere enn på lenge fikk vi i helgen vite hva som er KrFs prosjekt. Samtidig må selv de mest entusiastiske i partiets rekker innse at mye av det som står på verdilisten er umulig å få gjennomført uten hjelp av andre. I en fortsatt Høyre-dominert regjering kan det bli en prøvelse for partiet. Det er dessuten langt fra sikkert at KrF fortsetter i regjering etter valget, for partiet har satt som betingelse at Venstre også skal være med. Et Venstre som vaker rundt sperregrensen, og risikerer å ryke ut av Stortinget. Uansett blir det spennende å se om Dagfinn Høybråten har funnet vinnerresepten for valgkampen.