Det er neppe særegne forhold på Sørlandet som forklarer partiets store fremgang, som snarere skjer på tross av enn på grunn av lokale saker med publikumstekke. Høyres støtte til innføring av eiendomsskatt i eksempelvis Kristiansand ser ikke ut til å ha slått negativt ut. Det har det heller ikke gjort at partiet i Søgne har stilt til valg uten ordførerkandidat. Det er ikke mindre enn oppsiktsvekkende at Høyre i Søgne øker med over 13 prosent til 31,2 prosent uten at velgerne har visst hvilken ordfører de ville få.

Spesielt sterk har høyrebølgen vært i kommuner med populær høyreordfører. Valgets desidert største vinner er Lillesands ordfører Arne Thomassen, som fikk 47.6 oppslutning, mens Lyngdals Ingunn Foss hovet inn 43,6 prosent. I Bykle har Kay Jeiskelid fått 30,4 prosent.

Men den store fremgangen til Høyre sees særlig i kystkommunene. I innlandet er bildet mer sammensatt. Eksempelvis får Sp i Valle 40 prosent oppslutning som følge av at gammelordføreren fra 1990-tallet, Tarald Myrum, på ny stiller til valg. Der falt Høyre fra sin bemerkelsesverdige topp på 49 prosent i 2007 til 22 prosent i år.

I tillegg til at 2011-valget åpenbart er et Høyre-valg, er det også tydelig at det også har vært et personvalg. Sittende ordførere får stort sett fornyet tillit fra velgerne, selv om det ikke alle steder innebærer at ordføreren får fortsette. I Grimstad har Venstres Hans Antonsen gjort et brakvalg med 20 prosent av stemmene. I Songdalen ble høyrebølgen minimal, mens Sps populære Johnny Greipesland får uforminsket støtte.

Oppsvinget for Høyre har åpenbart mest gått ut over KrF og Frp, som begge har krympet, og Frp mest. Sørlandet er i ferd med å vende tilbake til tilstanden på 1980-tallet da Høyre hadde tre stortingspolitikere fra Agder og var det dominerende partiet.