Hensikten er å synliggjøre hva et trygt og inkluderende lokalsamfunn innebærer — og å gjøre Kristiansand til en trygg by. Kampanjen ble lansert blant annet som følge av voldsepisoder i sentrum.

Mange aktører som driver virksomhet rettet mot ungdom deltar i kampanjen. Blant kommunens samarbeidspartnere er Kirken og IK Start. En rekke arrangementer og markeringer i løpet av året har fokusert på toleranse, respekt og fellesskap - på tvers av aldre, etnisk bakgrunn og livssyn.

På tampen av kampanjeåret registrerer vi at initiativet knapt har ført til en tryggere by. Snarere det motsatte. I hvert fall hvis vil legger til grunn de stygge voldssakene byen har opplevd denne høsten. Det toppet seg sist helg med rene gjengoppgjør, knivstikking og uprovosert vold. Som for et par år siden synes situasjonen i Kvadraturen å være nærmest var ute av kontroll.

INTEGRERING ER et nøkkelord i bekjempelse av vold. At mennesker får utdannelse, jobb og et verdig liv. Unge som har mistet troen på fremtiden, kan utgjøre en stor risiko og utvikle seg til samfunnsfiender. En følelse av at de ikke har noe å tape, kan utløse handlinger de ikke ville ha begått om de kjente seg verdsatt og tatt vare på. Det har vi sett mange grelle eksempler på.

Initiativet Trygg By er godt, for mange må stå sammen om det skal være mulig å komme volden til livs. Men gode hensikter er likevel ikke nok. Mer synlig politi i gatene og tiltak i hjelpeapparatet kan ha en dempende effekt. Det samme kan skarpere reaksjoner fra politiets side ha når det gjelder ordensforstyrrelser, for eksempel gjennom høyere bøtesatser.

UNDERSØKELSER fastslår at voldsnivået øker proporsjonalt med rusnivået. Kristiansand har landets mest liberale alkohol- og skjenkebestemmelser. At det hadde vært mindre vold om konsumet ble redusert, er hevet over tvil. Hittil har ikke det politiske flertallet i byen villet gjøre noe med den frie flyten av alkohol, men tiden bør være inne til i det minste å diskutere om følgene er så alvorlige at noe må gjøres.