Det heter i utvalgets mandat at det skal «vurdere om gjeldende kategorier, standarder og kriterier for institusjonsakkreditering er hensiktsmessige i forhold til de overordnede målene for utdannings— og forskningspolitikken». Det skjer få år etter at Mjøs-utvalget la grunnlaget for at blant andre Høgskolen i Agder (HiA) kan søke om å bli akkreditert som universitet. Foreløpig er det bare Stavanger og landbrukshøyskolen på Ås som har fått universitetsstatus etter disse nye kriteriene.

For de av oss med sans for konspirasjonsteorier, og for vår del er den velutviklet når det gjelder universitets- og høyskolepolitikken, låter det nye utvalget for høyere utdanning som et forsøk på omkamp. Omkamp om universitetsstatusen for ytterligere høyskoler.

De som følger med i den offentlige samtale gjennom riksmediene, har i hvert fall kunnet registrere at det er sterke krefter knyttet til hovedstadens akademiske miljø som maner til omkamp om de reformer Mjøs-utvalget initierte. Senest i går hadde professor Bernt Hagtvet ved Universitetet i Oslo en artikkel i Aftenposten hvor han advarer mot utviklingen av «Stankelbein-universitetene», og etterlyser et inngrep fra Stortingets utdanningskomité. Tidligere har både Dagbladet og Dagens Næringslivs spaltister og kommentatorer reist de samme advarsler.

Bernt Hagtvets poeng er at et lite land med 4,7 millioner mennesker har ikke hjernekraft nok til å drifte et dusin universiteter. Ukritisk akademisering av gamle høyskoler vil kunne svekke yrkesutdanningene, som mange av høyskolene har sitt tyngdepunkt i.

Om de gamle Universitetene i Oslo eller Bergen høyner sitt faglige nivå dersom ikke HiA får universitetsstatus, er imidlertid tvilsomt. Den faglige staben av professorer og doktorer som jobber ved HiA i dag har kvalifikasjoner på sine områder som er fullt på høyde med kollegene i Oslo og Bergen. Og det er vel ingen regjering som ønsker å bygge ned høyskoler for å overføre hjernekraften til Oslo eller Bergen, universiteter som allerede i dag er på størrelse med de største universitetene i Europa.

Det er dette vi nå frykter en omkamp om i et nytt utvalg for høyere utdanning som peses av de gamle universitetsforsvarere, og som ledes av professor Steinar Stjernø ved Høgskolen i Oslo – en av de sterkeste motstandere av den nye universitetsreformen.