Norstat har gjennomført undersøkelsen for Norges Bondelag. Den viser at nesten 80 prosent føler seg trygge eller svært trygge på norsk mat. Bondelagsleder Bjarne Undheim sier til Nationen at resultatene gjør ham ydmyk, og at bøndene skal gjøre sitt ytterste for å leve opp til den store tilliten landbruket nyter i befolkningen.

Vi skjønner at Undheim lar seg imponere av tallene, men egentlig er de ikke så oppsiktsvekkende. For det er helt normalt at et lands innbyggere er mest trygge på egen mat, uansett hvor det er i verden. Et illustrerende eksempel er dioksinskandalen i Belgia i 1999. Gift i dyrefôr førte til at hundretusener av kyllinger måtte slaktes og kasseres. Likevel mente flertallet i den belgiske befolkningen at belgisk mat var tryggest.

Et viktig poeng Undheim unnlater å nevne i Nationen-intervjuet, er at spørsmålet som er stilt i den ferske undersøkelsen handler om tillit til norsk mat generelt. Var Bondelaget interessert i å lodde stemningen etter e. coli-skandalen, burde spørsmålet handlet om tilliten til kjøttdeig, sognemorr eller andre kjøttprodukter. Da ser vi ikke bort fra at tallene hadde blitt noe mindre flatterende for oppdragsgiveren.

Det er grunn til å tro at vi generelt sett har akseptabel kvalitet på kjøttbehandlingen her i landet — fra bøndenes oppdrett til slakteriene og Mattilsynets kontroll. Men e. coli-saken har avslørt at alt likevel ikke er som det bør være. Blant annet når det gjelder hygienestandarden i norske fjøs og ved norske slakterier. En rapport fra ESA, EFTAs overvåkningsorgan, påviser til dels alvorlige hygieniske mangler og forsømmelser etter inspeksjoner i lokaliteter for kjøttproduksjon. Det er urovekkende.

E. coli-utbruddet har ført til at stadig flere er blitt opptatt av matsikkerhet. Det gjelder ikke bare forbrukerne, men også ansvarlige myndigheter. Skandalen har vist at den selvgode holdningen vi har hatt til norske produkter, kan ha blitt en farlig sovepute. Nå har vi fått en vekker, og fokus rettes mot kvalitetssystemer, regelverk og dyrehelse. Det er helt nødvendig, og innskjerpelser må komme. Undersøkelsen Norges Bondelag har lagt fram, endrer ikke på dette.