Takket være rekordoppslutningen til Fridemokratene (FDP) er Merkel og CDU/CSU sikret fortsatt regjeringsmakt.

Tyskland får nå en ren borgerlig regjering etter fire år med storkoalisjonen av den kristelige unionen og Sosialdemokratene (SPD). Samarbeidet mellom de tidligere hovedmotstanderne i tysk politikk har vært komplisert. Balansegangen og de mange kompromissene har vært en oppvisning i det muliges kunst. Med den følge at partiene i koalisjonen er blitt utydelige og profilløse.

Storkoalisjonen har kostet både CDU/CSU og SPD dyrt. Den kristendemokratiske unionen gjorde det nest dårligste og SPD det dårligste valget etter krigen.

Fridemokratene har gjort et brakvalg. Det er overraskende at det liberalistiske fløypartiet gjør en så sterk figur. Ikke minst med tanke på finanskrisen. Partileder Guido Westerwelles budskap i denne valgkampen har vært det samme som før: Mer marked og mindre styring. En tydeligere markedsorientert retning er åpenbart hva mange tyskere nå ønsker.

Et oppsiktsvekkende trekk med det tyske valget er at fløypartiene er styrket på bekostning av de store og etablerte. Høyreliberalistiske FDPs store fremgang er klar beskjed til Merkel og CDU/CSU om at velgerne har liten sans for kompromisspolitikken som er ført de siste fire årene. På venstresiden har Die Linge lokket til seg mange velgere på venstrefløyen i SPD. En like klar beskjed fra velgerne til SPD-ledelsen om at kompromissene i regjering med CDU/CSU ikke har falt i smak.

Tyskland dreier til høyre etter valget. Merkels drøm om en ren borgerlig regjering går i oppfyllelse. Nå venter regjeringsforhandlinger med Fridemokratene. De kan bli tøffe. Merkel har fått drømmepartneren som hun ønsket for å kunne føre en mer rendyrket borgerlig politikk. Samtidig skal hun i kompaniskap med et populistisk parti, som helt sikkert kommer til å påberope seg å kunne forhandle med styrke i lys av det mandatet velgerne har gitt partiet. For FDP – og ikke kristendemokratene – er valgets store vinner.