Onsdag møtes eierkommunene i Agder Energi. Ett av spørsmålene de 30 ordførerne skal vurdere, er hvorvidt de vil bruke eiermakten til å tappe selskapet for en til to milliarder kroner. Har de Agder Energis beste i tankene, bør de la være.

Med 1300 ansatte og en omsetning på over fem milliarder kroner er Agder Energi en betydelig aktør på Sørlandet. Selskapet forvalter store vannkraftressurser og er landets fjerde største energikonsern målt i vannkraftproduksjon. Hvordan eierskapet utøves er derfor viktig for hele landsdelen. Debatten om de kommunale eierne har pågått mer eller mindre kontinuerlig siden selskapet ble etablert i år 2000. Vi er blant dem som har forsvart at kontrollen over et så viktig selskap forblir i landsdelen.

Men dette eierskapet forplikter. Kommunene må evne å sette Agder Energis utvikling foran ønsket om å hanke inn raske penger for å spe på slunkne kommunekasser. Selv om fristelsen til det motsatte kan være stor. Det er dessuten på ingen måte slik at kommunene – sammen med Statkraft – ikke har fått noe igjen for eierskapet. I de seks første årene tok eierne ut 400 millioner kroner årlig i utbytte. Dette mente kommunene ble for lite og endret mekanismene for beregning av utbytte. Resultatet ble et utbytte på 603 millioner kroner i 2006 og 723 millioner kroner i fjor.

Totalt har eierne tatt ut 3,7 milliarder kroner i utbytte siden år 2000. Nå står Agder Energi foran store investeringer. Konsernet har vedtatt å gå tungt inn i vindkraft, og det er behov for betydelige oppgraderinger av nettet. Samlet sett har administrasjonen beregnet at de neste ti års investeringer vil beløpe seg til 15 – 20 milliarder kroner. Dette er en satsing kommunene som ansvarlige eiere bør legge best mulig til rette for, ikke true ved å tappe selskapet for viktig kapital.