I går trosset komiteen Kina, og erklærte for all verden det uakseptable i måten stormakten behandler sine kritikere på.

Ingen i Vesten tviler på den heltemodige innsatsen til Liu Xiaobo. Han var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, ble fengslet i to år og mistet stillingen som litteraturprofessor. Siden ble han arrestert flere ganger. I desember i fjor ble Liu dømt til 11 års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet «Charta 08» som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Likevel er det flere i Norge som stiller seg undrende til at Liu ble tildelt årets fredspris. En av dem, professor Mette Halskov Hansen ved UiO, påpeker at den formidable økonomiske utviklingen i Kina har skapt velferd for mange, og at politiske rettigheter og muligheter for å ytre seg politisk er sterkt forbedret. Fredsaktivist, jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl er svært kritisk og mener det var nedrustningsarbeid Alfred Nobel ville støtte med sin pris.

Kritiske røster til tross; ingen kan frata Liu at han er et modig enkeltmenneske som har stått opp mot regimet og betalt en høy pris for sin kamp for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Kina. At han er tildelt Fredsprisen, er en viktig anerkjennelse av den ikkevoldelige menneskerettighetskampen han har ført. Tildelingen vil kunne være en inspirasjon for opposisjonelle i Kina – og også i andre land hvor brutale regimer undertrykker sine innbyggere.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke spekulere i hvilke følger tildelingen kan få for det norsk-kinesiske forholdet. Det er heller ikke noen gitt å forutsi hvordan kinesiske myndigheter vil reagere. Men vi kan ikke tro det er i Kinas interesse å spolere forholdet til en god samarbeidspartner som Norge. At det kommer spontane negative reaksjoner på tildelingen, er ventet. Men på lang sikt tror vi ikke forholdet mellom den asiatiske stormakten og vårt land vil bli skadelidende.