Et slikt moratorium er nødvendig for at palestinerne vil gjenoppta fredssamtalene. Men den israelske regjeringen er dypt splittet og klarer ikke å bli enig internt om det strategiske veivalget.

Etter flere års pause gjenopptok Israel og palestinerne i begynnelsen av september forhandlingene om fred. Men allerede etter tre uker ble de igjen lagt på is fordi Israel gjenopptok byggingen i okkuperte områder. Siden har USAs fredsmegler George Mitchell reist fram og tilbake mellom Jerusalem og Ramallah for å få partene sammen. Før helgen møttes så statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Hillary Clinton til et syv timer langt møte i New York.

Her tilbød Clinton Israel rause gaver hvis landet innfører en tre måneders byggestans. Blant annet får Israel kjøpe USAs mest moderne jagerfly til gunstig pris, og landet får sikkerhetsgarantier fra USA i tilfelle en fredsavtale med palestinerne. Moderate israelske politikere, også innen statsministerens eget Likud-parti, har kalt dette et tilbud som den jødiske staten ikke har råd til å avslå.

Med det siste tilbudet fra USA er sannhetens time kommet for Israels regjering. Velger den å avslå og fortsette byggingen på okkupert jord, vil det være klart for alle at regjeringen ikke ønsker fred. Men heller vil fortsette å kolonialisere palestinsk jord i et fåfengt håp om at palestinerne til slutt gir avkall på sin drøm om en egen stat.

Israel får stadig færre støttespillere i det internasjonale samfunn. Det bør bekymre regjeringen i Jerusalem. USAs dager som enerådende supermakt går mot slutten. I et slikt perspektiv vil også Israels mulighet til å skjule seg bak USA alene bli stadig dårligere.

For både palestinerne og israelerne er det å håpe at Israels regjering tar fornuften fatt og benytter seg av det mulighetens vindu som ennå er åpent.