Det pågår for tiden omlegging og endringer når det gjelder hvilke sykehusmiljøer som kan kalles universitetssykehus. For helseregionen Sør-Øst skal det bare være ett universitetssykehus som skal være lokalisert i Oslo. Samtidig kan helseforetakene avdelingsvis knytte seg til universitetsmiljøer. For eksempel kan det bety at en avdeling eller klinikk ved Sørlandet sykehus kan ha universitetsfunksjon for studier ved Universitetet i Agder.

Mastergradsstudiet i psykisk helsearbeid er et slikt studium hvor det allerede er etablert et tett samarbeid mellom Klinikk for psykisk helse, SSHF og Fakultet for helse— og idrettsfag, SSHF. Bakgrunnen for dette samarbeidet er prosjektet Utdanningsklinikken (med navnet UNIK) som ble gjennomført 2006-2008. Navnet utdanningsklinikk ble brukt om selve prosjektet. Det signaliserte den vekt utdanning og klinikk hadde i prosjektet både når det gjelder virksomhet og hvor senteret for prosjektarbeidet var. Utdanningsklinikken som prosjekt var først og fremst et samarbeid mellom klinikk og universitet for å gi studenter ved kliniske studier en god klinisk praksis.

Prosjektet Utdanningsklinikken hadde som mandat å drive undervisning, veiledning og forskning innen studiene psykisk helsearbeid og familieterapi. I prosjektet ble det lagt vekt på samarbeid og samhandling mellom akademia, klinikk og brukererfaring. Til grunn for en slik tenkning ligger det føringer om synet på klienten, kunnskapssyn og kunnskapsutvikling innen feltet psykisk helsearbeid. Samtidig har det vært et ønske å presentere et mangfold i perspektiver på psykisk helsearbeid.

Det har også vært et viktig anliggende å holde liv i en etisk refleksjon hvor brukeren står i sentrum, et område det har vært satset lenge på i et samarbeid mellom sykehuset og universitetet, Fakultet for humaniora og pedagogikk. I prosjektet benyttet en seg i stor grad av kompetanseflyt mellom institusjonene og skapte rom som gyldiggjorde erfaringskompetanse både hos brukere og klinikere.

Prosjektet Utdanningsklinikken var et samarbeid mellom Universitetet i Agder (UiA), Fakultet for helse- og idrettsfag, Sørlandet sykehus, Klinikk for psykisk helse (KPH)/Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP), det brukerstyrte sentret Råd og Muligheter (ROM) og Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP).

Nå har klinikkledelsen og fakultetsledelsen vedtatt å etablere Universitetsklinikken (UNIK) for å videreføre samarbeidet om undervisning, veiledning og forskning innen feltet psykisk helsearbeid. Denne samarbeidsmodellen skal også utvides til å gjelde flere avdelinger ved klinikken og det er vedtatt å opprette et dialogforum som møteplass for en diskurs om ulike tilnærminger innen fagfeltet. Klinikk for psykisk helse har dermed fått universitetsfunksjon for mastergradsstudentene innen psykisk helsearbeid. Det betyr i praksis at studenter får et praksisnært studietilbud hvor en bruker den kliniske kompetansen og brukererfaringer direkte i undervisning og veiledning. En del av undervisningen vil også foregå i praksisfeltet.

Familieterapistudentene og familiemiljøene fikk en sentral plass i prosjektperioden da mastergradsstudiet i psykisk helsearbeid ikke var på plass enda ved UiA. Dette påvirket profilen på prosjektet og hvilke aktører som ble med i samarbeidet. Det førte til at en ble med i et nordisk forskningsnettverk for nettverksterapi (Norsnett) og satset på å etablere et Forum for familie- og nettverksforskning i regi av Utdanningsklinikken. En ble også med i et nasjonalt nettverk sammen med Familieavdelingen ved Modum Bad og Forum for familieforskning.

I prosjektperioden ble det inngått en avtale om et multisenterprosjekt sammen med forskningsmiljøet ved Familieavdelingen ved Modum Bad og et internasjonalt anerkjent forskningsmiljø i Detroit. Dette prosjektet fikk høsten 2008 tildelt forskningsmidler fra Helse Sør-Øst til en pilot for å forberede et større prosjekt. En slik tildeling sier noe om god kvalitet på søknaden og at prosjektet som helhet har store muligheter for å bli gjennomført.

Universitetsklinikken er tilknyttet et sterkt forskningsmiljø ved klinikken og universitetet med flere forskere i Phd-programmer og postdoc-prosjekter. Til slutt kan det nevnes at flere mastergradsstudenter innen psykisk helsearbeid nå vil ha sin praksis ved Universitetsklinikken, hvor de i tillegg til å drive en studentklinikk vil ha klinisk praksis som utgangspunkt for sin masteroppgave. I tillegg satser miljøet på konsolidering og styrking av forskningssamarbeidet med Regionssenteret for barn og unges psykiske helse (RBUP), Universitetet i Agder og Universitetet i Jyväskylä.

Et eksempel på denne satsingen er arbeidet med å få til en stipendiatstilling på et prosjekt knyttet til endringene ved Ungdomsklinikken og samarbeid med det lokale psykiske helsearbeidet i kommunene. Det vil i tilfelle bli et forskningsprosjekt med regionalt samarbeid mellom UiA og SSHF og med internasjonalt samarbeid med Universitetet i Jyväskylä.

Universitetsklinikken er drevet fram som et tiltak hvor brukererfaringer og samhandling mellom første- og andrelinjetjenesten anses som svært viktig i psykisk helsearbeid. En slik profil henger også nøye sammen med vektlegging på etisk refleksjon og menneskesyn i virksomheten. I det fremtidige arbeidet med å utvikle Universitetsklinikken vil en satse på å videreføre og styrke denne profilen ut fra en strategisk tenkning og tro på at lokalt psykisk helsearbeid og samhandling og samarbeid er nøkler til godt helsearbeid for dem som trenger det.