For et år siden fastslo Riksrevisjonen i en rapport at det forekommer lovbrudd og er mangler i det offentlige barnevernet. Tiltaksplaner følges ikke opp og det er mangelfulle rutiner for tilsyn med barn i fosterhjem. I den omtalte saken i Kristiansand skal det har vært ført tilsyn gjennom fire år uten at det ga grunn til bekymring, og sett i lys av den alvorlige tiltalen er dette graverende.

Når foreldre ikke klarer å ta ansvar for sine barn, må det offentlige gripe inn. Men barn må aldri tas ut av foreldrehjemmet uten at det fører til bedre livsvilkår. Og skilles de fra foreldrene, forventer vi at det offentlige klarer å etablere et trygt og forsvarlig opplegg for barna. Det blir å legge sten til byrden for de små hvis barnevernet ikke mestrer oppgaven sin.

Bruk av tvang og omsorgsovertakelse må være siste utvei etter at alle forsøk på frivillig samarbeid med foreldrene har strandet. Noen ganger er det nødvendig å gå så drastisk til verks, og uansett hvor mye oppstyr det da forårsaker, kan ikke barnevernet gi etter for press. Samtidig må det være slik at barnevernet er til å stole på, og at barn får den omsorgen de trenger når de først tas fra foreldrene.

I år regner barnevernet i Kristiansand med å få inn mer enn 500 meldinger på barn som lider av omsorgssvikt. Økningen fra i fjor er eksplosjonsartet. Det bør bekymre oss alle at mange barn og unge har så vanskelige oppvekstvilkår, for de er i en sårbar fase og har et helt liv foran seg.

Barnelovens intensjon er at barn har det best når de vokser opp hos sine foreldre. Derfor satser da barnevernet også stadig mer ressurser på å hjelpe foreldre og barn slik at de kan bo sammen. Dette betinger at barnevernet kommer tidlig inn med tiltak, og at ulike offentlige etater som jobber med barn snakker sammen.

Det viktigste er at alt gjøres for at barn ikke lider overlast. Ett barn som utsettes for overgrep, er ett for mye. Barn og unge barnevernet får befatning med har allerede en vanskelig livssituasjon. Da må barnevernet fungere på en måte som ikke forverrer denne situasjonen.