Med bakgrunn i de nye tallene er det grunn til å tro at 800 kvinner og dobbelt så mange barn rammes av familievold hver uke.

VG presenterte i går anslagene i Justisdepartementets nye registrering av familievold. Registreringen ble foretatt 16.-23. juni. Tallene er basert på data fra politi, krisesentre, familievernkontorer, barnevern, sosialtjeneste og legevakt. I løpet av ett år kan så mange som 42.000 kvinner og 81.000 barn være utsatt for vold i familien.

Menn som slår er et alvorlig samfunnsproblem, og mange familier ødelegges av en voldelig far. Det handler om både fysisk og psykisk vold, og trusler om vold. Ifølge den nye registreringen er 85 prosent av voldsutøverne menn. I de fleste tilfellene er det nåværende eller tidligere partner som utøver volden.

Lenge var det lite fokus på den volden som skjer bak husets fire vegger. De siste årene har dette endret seg. Tallene når det gjelder familievold er urovekkende og uakseptabelt høye, men samtidig er det positivt at stadig flere våger å melde fra. Kvinner anmelder saker lettere fordi de blir møtt med større forståelse, og også tilbud om oppfølging. Også familie og naboer er blitt mer aktpågivende, og slår oftere alarm.

Familievoldsakene er tragiske for dem som berøres direkte. Samtidig koster de samfunnet store beløp. Verst er likevel de menneskelige omkostningene og lidelsene. Når kvinner i de verste tilfellene må skaffe seg ny identitet for å slippe unna voldsutøveren, forteller det mer enn noe om hvor farlig familievolden kan være, og hvor viktig det er å sette inn tiltak.

I Kristiansand er det satt i gang et unikt prosjekt for å avdekke vold i familien og følge opp voldsutøver og ofre. Det skjer i et samarbeid mellom barnevernsvakten, politiet og familiekontoret. Prosjektet har som mål å komme inn med tiltak tidlig, noe som er avgjørende for å ha mulighet til å bryte voldsmønsteret. Vi vet at vold gjerne avler vold. Derfor er det viktig at volden stoppes, slik at barn ikke vokser opp i et hjem med trakassering og overgrep, og adopterer dette mønsteret.

At familievold ikke lenger er et tabubelagt tema, er en helt nødvendig forutsetning for å kunne komme den til livs. Det betinger imidlertid at hjelpeapparatet får nok ressurser, og at ikke bare den voldsutsatte, men også familie, venner og naboer følger med og melder fra hvis det er mistanke om at kvinner og barn lider overlast hjemme.